Thursday, May 9, 2024
HomeНовиниБългарияСЕМ и Министерството на културата излязоха с позиция по казуса "Труд"

СЕМ и Министерството на културата излязоха с позиция по казуса “Труд”

Съветът за електронни медии (СЕМ) следи с внимание случая със запечатването на редакцията на българския ежедневник вестник “Труд” – запечатване, което се извършва в присъствието на полицията, се казва в становище на медийния регулатор.
Според СЕМ при уреждането на договорните отношения между изпълнителна власт и медия следва да се спазва баланс, така че да не се поставят под заплаха свободата на словото и журналистическият труд.
Вчера, заради неплатени задължения, полицията запечата редакцията на в. “Труд”, която се помещава в сграда на Министерството на културата.
Асоциацията на европейските журналисти – България също заяви, че следи конфликта между Министерството на културата и издателите на в. “Труд”. В понеделник АЕЖ поиска от служебния министър на културата Велислав Минеков относимата информация по случая – кога е сключен договорът, какви са претенциите на Министерството на културата (МК), какви са извършените плащания от наемателя, какви са неговите изискуеми задължения, какъв е предметът на висящия съдебен спор пред Софийския градски съд, кога е изпратена покана за освобождаване на помещенията и т.н.
Министърът на културата и екипът му смятат, че независимите частни и свободни медии би трябвало да зависят от своите читатели, зрители, слушатели, а не системно да ощетяват държавата, се казва в съобщение от пресцентъра на МК.
От министерството предоставят пълната хронология по казуса, чието разрешаване според МК започва още през юли тази година, а задълженията на фирмата се трупат от 2012 г. /БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular