Friday, May 3, 2024
HomeНовиниБългарияСилните снеговалежи блокираха страната

Силните снеговалежи блокираха страната

Усложнена зимна обстановка в страната след падналия сняг през последните часове. Стотици населени места са без ток, в някои няма и вода. Част от Старопланинските проходи са затворени за движение. Семейство с дете беше блокирано в автомобила си край прохода „Шипка”. Снегонавявания създават проблеми в района на Североизточна България.

Враца

В равнините снежното покритие е с около 10 см. Вятърът образува огромни преспи. Проблем са и падащите дървета. Те затвориха обходно трасе на Враца за Борован и Бяла Слатина. Много населени места са все още без ток. Очаква се в късния следобед ситуацията да се нормализира.

Добрич

Добрич и областта са блокирани от силните снегонавявания. Над 130 села са без ток, а 30 без вода. Затворени за движение остават пътищата към Русе и Варна.

Видимостта в Добричко е изключително ниска, затова и пътищата са изцяло блокирани. Организирани са КПП на изходите на областния град. Няма сигнали за бедстващи и закъсали автомобили.

Русе и Силистра

В областите Силистра и Разград пътищата са напълно затворени. Полицейски патрули не пропускат желаещите да преминат. Затворен е пътят в посока Бяла към София.

Километрична колона от тирове има по единствения почистен път – към „Дунав мост”. Голяма част от основните булеварди в Русе са почистени, частично градският транспорт е възстановен. Има много накъсани тролейбусни жици и нападали клони.

Старозагорско

Бездомник е загинал заради минусовите температури в Казанлък. Това бе потвърдено от Спешна помощ, каза източник на NOVA. Тялото му е намерено до контейнери за смет. Мъжът е бил без подслон и е нощувал по улиците на града. Това е първата официална жертва на студовете тази зима.

На този фон, семейството с деца остана блокирано с часове в кола преди прохода „Шипка”. За щастие, бедстващите хора бяха спасени.

Десетки коли обаче все още остават блокирани. Проходът „Шипка” продължава да бъде затворен. Обилен снеговалеж и бурен вятър причиниха тежката ситуация през изминалата нощ. Местни споделят, че дори пожарна и линейка са закъсали.

Монтанско

Въпреки че е отворен за движение, проходът „Петрохан” също създава трудности на пътуващите. Тази сутрин снегорин аварира и образува задръстване.

Постепенно обстановката в Монтанско се нормализира. Тази сутрин електричеството в цялата област беше прекъснато. 44 машини обработват пътищата. 8 снегорина чистят прохода „Петрохан”, изпратен е и роторен.

Снимки: Архив

Великотърновско

Проходът на Републиката беше отворен за леки коли след близо 12-часово чакане за шофьорите. Наложи се намесата на военните за разчистването на пътя София – Варна, до село Железарци.

Русе, Силистра и Разград

В областите Силистра и Разград пътищата са напълно затворени. Полицейски патрули не пропускат желаещите да пътуват в тази посока. Оказано е съдействие на ЦСМП за достигане до трима болни хора. В Разградско са евакуирани деветима, пътували в три автомобила. Затворени са всички пътища за снегопочистване. Затворен е гл. път Е-70 Русе – Шумен /изградени са КПП на РУП /.Над 80 процента от населените места са без електричество, поради липса на ток е затруднено и водоподаването.

Единственият разчистен път от Русе е към „Дунав мост”. Това доведе до километрична колона от тирове.

Шумен

В девет общини в Шуменско е обявено бедствено положение заради лошото време. Там понеделник няма да бъде учебен ден. Нарушаване на електроснабдяването има във всичките общини поради аварии в електропреносната мрежа. Вследствие на това има проблеми и с водоподаването.

Евакуирани са 2 деца и игуменът на манастир до град Велики Преслав. Всички пътища на територията на областта са непроходими.

Варна

С помощта на верижна бойна машина, пожарни екипи са евакуирали 20 човека, заседнали с автомобилите си на пътя над Аксаково. Над 100 населени места са без ток, а 30 – без достъп./НОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular