Sunday, May 5, 2024
HomeНовиниБългарияСкатов е нямал шанс да оцелее – летял е 2000 м

Скатов е нямал шанс да оцелее – летял е 2000 м

Майката Мария Стоянова: Ако не мислеше, че ще успее, нямаше да тръгне

Премиерът Бойко Борисов: Беше смел мъж, човек с кауза

Българският алпинист Атанас Скатов не е имал шанс да остане жив след падането си в подножието на връх К2. Той е летял близо 2 км надолу, преди да падне. Това разкри шерпът Чанг Дава в публикация в социалната мрежа.

“Почивай в мир, Атанас! Петък, 5 февруари, около 10:30 ч. нашият приятел падна близо до Лагер 3. Той се катереше със своя шерп и измина няколко метра напред, за да може шерпата да го вижда добре. Докато сменяше системата си за безопасност от едното въже на другото е възникнал проблем и Атанас е паднал. Въжетата бяха нови и поставени преди дни – не са били повредени или скъсани. Тялото му беше намерено от хеликоптер на армията на около 5500 метра височина към 15:00 часа местно време. Сона, Печхумбе и аз отидохме на място и взехме тялото. Армията беше изключително бърза и ефективна. Атанас беше мой добър приятел, който изкачи десет 8-хилядници. Той беше много ценен член на експедицията. Дълбоки съболезнования за семейството и неговите приятели! Днес загубихме страхотен приятел от планината”, написа Дава Шерпа.

“Въжето не се е късало… По него са преминали и други катерачи, дори в момента го правят. Въжето е едно и също. Катерачите трябва да откачат и разкачат предпазителите… Най-вероятно е паднал, докато е правил това. Сигурно е бил много уморен”, каза Танешар Гурагай, мениджър на компанията Seven Summit Treks.

Премиерът Бойко Борисов изрази съболезнования за смъртта на 42-годишния герой. „Планината взе още един наш голям алпинист. Атанас Скатов беше смел мъж, човек с кауза. Изказвам своите съболезнования към семейството и близките му. Светла му памет!“, написа министър-председателят в профила си в социалната мрежа.

Родителите на Атанас Скатов последни научили за съдбата на сина им.

„Във вторник се чухме за последно и каза, че тръгват”, разказа пред Нова нюз майка му Мария Стоянова. „Имаха само 2 дни прозорец. Много е малко, но каза, че ще се опитат. Каза, че ще бъдат в лагер 2 и оттам още 40 часа ще се върви непрестанно”, разказа още Мария. По пътя им е имало много лед, скали и вятър.
„Казахме му: „Ще успееш”. Ако не мислеше, че ще успее, нямаше да тръгне”, разказа още Мария Стоянова.
Семейството му е следяло GPS-а му. Когато спрял, помислили, че почива. „След 3 часа започнаха да се обаждат хора, а ние нищо не знаехме”, обясни Мария Стоянова.

RELATED ARTICLES

Most Popular