Скачат цените на горива и основни храни в Югозапада!

Закуските в Благоевград поскъпват от септември

Цените на основните храни, плодовете и зеленчуците, както и захарните изделия, са се повишили през последните седмици. Най-показателен е примерът с олиото. Проверка на „Вяра“ в дупнишките магазини показа, че един литър от най-известните марки варира от 3,10 до 3,90 на различните места. От персонала на магазина, където намерихме най-ниското олио, обаче прогнозираха, че най-вероятно съвсем скоро и при тях цената ще се повиши. Скокът не е останал незабелязан от дупничани, които с джоба си са усетили новите цени.

Цените на горивата в Дупница

„Цените на най-необходимите продукти се повишиха и това е факт. Забелязвам как олиото например става все по-скъпо с всяко отиване до магазина. Бутилка от един литър миналото лято беше около 1,90 лева. През зимата се повиши до 2,60-2,70 лв., докато сега вече е над 3,50. Като гледам как вървят нещата, олиото сигурно съвсем скоро ще стигне и до 4 лева. Яйцата също поскъпнаха с няколко стотинки, дано и те не станат още по-скъпи. Това ме принуждава да следя много внимателно какви промоции има в големите хипермаркети, за да си направя план от кой магазин какво да купя. Преди време не следях особено къде има намаления, но в последно време започнах да се интересувам повече от тях“, коментира Стойка Георгиева.
Нейният съгражданин Борис Костадинов пък обръща внимание и на друго поскъпване – това на захарните изделия.

Пенсионерът Васил

„Обичам да си похапвам сладко, макар че не е много полезно. Кроасаните, които редовно си купувам, поскъпнаха с 5 стотинки през последната седмица. Погледнах и видях, че сухите пасти и обикновените вафли също са с нова, по-висока цена. Не съм се интересувал по-подробно, но сигурно и други подобни лакомства са поскъпнали“, каза дупничанинът.
Мъжът сподели още, че и цените на кооперативния пазар му се виждат скъпи.
„Като отида до пазара, вече гледам да си купувам по-омекнали плодове и зеленчуци, които са с намалени цени. Доматите и краставиците са по-скъпи, отколкото бяха през миналата година по това време. Не мога да си обясня защо се случва всичко това. Сигурно и в другите държави продуктите поскъпват, но там стандартът на живот е по-висок и на хората едва ли им прави голямо впечатление. При нас обаче нещата стоят по съвсем друг начин и всяко едно увеличение ни оказва голямо влияние“, завърши Борис. Друг пенсионер от Дупница признава, че все още не е усетил лично поскъпването на цените.
„Разбрах от медиите, че цените на някои продукти са се повишили. Напазарувах си доста, когато взех пенсия в началото на месеца, и скоро не съм ходил на пазар. Зарадвах се, че имаше увеличение на пенсиите, но с тези по-скъпи цени така и няма да го усетим реално“, искрен е Васил.
Продавачка в един от по-големите магазини в града призна, че всеки ден й се случва да отговаря на въпросите на дупничани защо една или друга стока е с нова цена.
„Имаме редовни клиенти, които например са свикнали с една конкретна цена. И когато идват да пазаруват, много често са си приготвили точна сума. Като им кажа обаче, че трябва да дадат малко повече, защото цената е променена, те веднага започват да недоволстват. Питат ме откога се е повишила цената и защо. Аз напълно ги разбирам. Обяснявам им, че новата цена не съм си измислила аз, но това не ги успокоява. Животът става все по-скъп и на всички ни е трудно“, обяснява дупничанката.
Управителите на магазини също отчитат, че предлаганите от тях стоки са се повишили в последните месеци. Те не са особено изненадани от това, тъй като производителите и доставчиците са вдигнали своите цени. На свой ред собствениците на магазини са принудени също да повишат предлаганите стоки по витрините си, което в крайна сметка удря по джоба на клиентите.
„Отдавам повишението на цените на два фактора. Първият е новата цена на електроенергията, която влезе в сила от 1 юли. Вторият е по-високите цени на горивата, които няма как да не дадат своето отражение и на транспортните услуги. Всичко това води до неминуемото поскъпване на основните продукти“, коментира собственик на малък хранителен магазин в Дупница.
Известният производител на закуски в Благоевград Димитър Бакалов все още не е повишил цените на тестените изделия, които предлага. Той обаче е категоричен, че скок на тестените изделия не може да бъде избегнат през есента.
„Съвсем нормално е да има увеличение на цените на хляба и закуските. Не мисля, че има начин то да се избегне, защото всичко се повишава. Сега идва новата реколта на пшеницата, която също е с нова цена и с 4-5 стотинки по-скъпа. А щом брашното е с нова цена, всичко друго ще претърпи увеличение“, коментира пред „Вяра“ известният производител на закуски в Благоевград – Димитър Бакалов.
По думите му цената на баничките и други тестени изделия ще се покачи през месец септември. Като друга причина за очаквания скок той посочи и по-скъпия ток.
„Имаше увеличение на цените през пролетта. В момента е отпускарски сезон, градът е празен и няма и толкова клиенти. Но есента цените ще се повишат. Вдигането ще бъде с 5-10 стотинки. Няма да е нещо фрапиращо от сорта на 1 лев отгоре. Всеки ден гледаме и засичаме фактурите в производството. Мога да ви кажа, че увеличението на цената на електроенергията с около 18-20%, което е много. Като прибавим и вдигнатите цени и на олиото, и виждате какво се получава. На световния пазар олиото и рапицата също вече са с по-високи цени и се търсят повече“, завърши бизнесменът.
Негови колеги изтъкват и друг фактор, който спомага за по-високите цени на най-важните продукти, както и на закуските – по-скъпите горива.
Повишението при тях също е факт. Справка на специализираната страница Fuelo.net показва, че на 1 януари сме зареждали литър бензин или дизел за 1,82 лв., а днес цената на двете най-масови горива е средно 2,23 лева за страната. Това е повишение с 41 стотинки от началото на 2021 година.
Специалисти посочват, че цените на горивата следват тенденциите в цените на петрола на международните борси. Според тях през последните дни петролът поскъпва и заради неуспеха на картела ОПЕК+ да постигне споразумение относно евентуалното повишение на добива на черното злато от август.
Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация, прогнозира пред БНР, че цените на бензина и дизела, които виждаме в момента, ще се запазят през цялото лято.
„Може би с тази тенденция за леко поскъпване. Аз лично разчитам, че тези нива са достатъчни за лятото, стига да имаме устойчиви международни цени“, допълва експертът.
В повечето бензиностанции в Дупница цената на най-масовия бензин е точно като тази на дизела – 2,25 лева за литър.
Разговаряме с възрастен дупничанин точно след като е заредил с гориво своя автомобил. Той е забелязал плавното увеличение на цените и се надява, че тази тенденция няма да продължи.
„Видях, че през последните седмици цената на горивата се покачва. Не е някаква голяма разликата, но постепенно става все по-скъпо, може би с няколко стотинки на седмица. Моята кола е на бензин и си спомням, че към края на май месец цената на един литър А95 беше 2,10 лева. Сега е точно 2,25, което значи 15 стотинки за месец и половина. Надявам се това увеличение да спре, защото още помня времената, когато бензинът стигна 2,80 лева за литър, та дори и повече. Ето, увеличиха ни пенсиите с малко от началото на юли, а сега все по-усилено се говори, че през есента ще ги вдигнат с още. Дано заради това не скочат всички цени. Знаете, че и когато горивата стават по-скъпи, това се отразява и на всички останали цени“, каза пенсионерът от Дупница Кирил Стоянов.
Служител в местна бензиностанция коментира, че някои клиенти не забелязват промяната в цените и си зареждат спокойно. Има обаче и такива, които директно го питат защо цената е леко завишена.
„Има леко повишение на цените и някои клиенти го усетиха. Немалко от тях питат на какво се дължи това, когато зареждат автомобилите си. Но като гледам, това увеличение си е на национално ниво в цялата страна. Няма как ние сами да увеличим цените само за Дупница“, коментира бензинджията.

 

Димитър ИКОНОМОВ