Monday, May 6, 2024
HomeРегионГоце ДелчевСкръб в Неврокопско! Майката на дядо Натанаил издъхна на 90 години

Скръб в Неврокопско! Майката на дядо Натанаил издъхна на 90 години

Мария Калайджиева години наред готвеше храна за бедни, помагаше и за детските лагери в Хаджидимовския манастир

90-годишната Мария Калайджиева, майка на покойния Неврокопски митрополит Натанаил, издъхна на 30 януари.
Калайджиева бе дългогодишна активна помощница в социалната дейност на Неврокопска света митрополия.
Мария Калайджиева е родена на 13.01.1932 г. в пазарджишкото село Мокрище. Омъжва се за Иван Калайджиев, родом от село Копривлен, Гоцеделчевско. Имат 4-ма синове, трима от които завършват Духовната семинария и Духовната академия. Най-големият от тях е дядо Натанаил Неврокопски.
Мария Калайджиева взема активно участие в много социални дейности на Неврокопска митрополия още с избирането на митрополит Натанаил през 1994 г. Години наред тя обгрижваше кухнята за бедни, всеки ден неуморно готвеше и раздаваше храна на нуждаещите се хора. Тя помагаше години наред и за детските летни лагери в Хаджидимовския манастир „Св. вмчк Георги“. Баба Мария се включваше и във всички други дейности, за които имаше сили.
Опелото ще се извърши на 31 януари 2022 г. (понеделник) от 11,00 ч. в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Гоце Делчев, а погребението ще бъде от 12,00 ч. в гробищния парк на гр. Гоце Делчев.
“Тя ще остане в умовете и сърцата на всички със своята всеотдайност, грижовност и майчина любов. Бог да я упокои в селенията на праведните! Вечна и блажена да бъде светлата й памет!”, казаха от Неврокопска епархия.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular