Sunday, May 5, 2024
HomeРегионКюстендилВ средата на зимата 36 пожара вилняха в Кюстендилска област

В средата на зимата 36 пожара вилняха в Кюстендилска област

  • Лео Кадели ще прави хидроизолация на къщата в Блатино, община Дупница осигурява временно жилище и греди

  •  Десетки от страната и чужбина помагат на пострадалото семейство в Бистрица

Девет пожара с преки материални загуби и още 27 без преки, или общо 36, са възникнали в Кюстендилска област през зимния сезон досега.
Основна причина си остава неправилното ползване на отоплителните уреди. Като друг проблем специалистите изтъкват и строителната и техническа неизправност, която се отнася най-вече за комините.
Началникът на сектор „Превантивна и контролна дейност“ към РДПБЗН-Кюстендил Пламен Янев бе категоричен, че за да бъдат избегнати подобни инциденти, правилата за безопасност и експлоатация на отоплителните уреди трябва да бъдат стриктно спазвани. „За съжаление в последната седмица на януари вече има и починал човек вследствие на подобен инцидент. Това е 95-годишна жена от село Ябълково. Пожарът там най-вероятно е възникнал заради неправилно използван отоплителен уред. Пожарните правила по отношение на експлоатацията са различни, като зависи от енергията, с която се отопляват домакинствата. Самите правила са много обширни. Най-важните от тях са никога да не се оставят отоплителни уреди без наблюдение, независимо за какви по-точно става дума. Когато напускаме дома и офиса си, винаги трябва да проверяваме внимателно дали са изключени. Друг важен съвет, който мога да дам, е да не се използват саморъчно направени уреди. При подобен тип печки и др. няма как да се очаква, че са напълно изправни и може много лесно да доведат ситуацията до инцидент. Също така в близост до уредите не трябва да се оставят предмети, които може да се запалят“, коментира Пламен Янев.
Експертът обясни и колко важно и далеч по-лесно е комините да бъдат почиствани през лятото или най-късно в ранната есен, а не през зимните месеци.
„Чистенето на комините е най-препоръчително да става преди началото на отоплителния сезон. След като почнат да ползват печките и камините си, за хората е много по-трудоемко да се занимават с това. Друг полезен съвет е по-младите членове на семействата да внимават как оставят своите родители и баби и дядовци. Защото особено нощно време трябва да се внимава за рисковите групи хора. Такъв е случаят отпреди няколко дни, починалата жена явно се е задушила. Най-важно от всичко е хората да се грижат за своята безопасност“, завърши Янев.

Припомняме, че само през месец януари горяха няколко къщи в дупнишки села. В първите дни на 2022 година семейство с малко дете от село Блатино остана без дом посред зима, след като пожар изпепели покрива на тяхната къща. Николай Костадинов и Гергана Славева заедно с детето им Евелин бяха принудени да отидат да живеят при свои близки, тъй като домът им стана негоден за обитаване, тъй като къщата е била наводнена при гасенето на пожара. Сега семейството е настанено в общинско жилище.
„В момента не се прави нищо по къщата, тъй като времето е много лошо и не позволява ремонтни дейности. Иначе за щастие известният Лео Кадели, който помага на много хора в страната, ще помогне и на пострадалите от нашето село. Той ще закупи хидроизолацията, която се нанася с горелки, и така покривът няма да тече. Защото иначе при първия сняг и дъжд там ще започнат течове. Също така аз съм пуснал докладни до кмета Методи Чимев и доколкото разбрах, от община Дупница ще им осигурят всички греди за къщата. Около 120 квадрата е покривът, изобщо не е малък. Така че това, което общината и Лео Кадели ще направят, е голяма добрина. Г-н Чимев реагира много бързо и даде апартамент в жк „Бистрица“, където младото семейство да живее. Тяхната дъщеричка е първи клас и не трябва да пропуска училище. Майката Гергана имаше молба за подобно жилище още отпреди. От общината реагираха светкавично и веднага я намериха и я придвижиха. В момента Гергана и Николай довършват ремонта на това жилище. Когато времето вече позволява, ще започне и ремонт на къщата им“, коментира пред „Вяра“ кметът на село Блатино – Валентин Върбанов.
По думите му най-вероятната причина за пожара е била искра от комина.
„Николай и Гергана са много добри хора, изобщо не си помисляме, че някой умишлено е поискал да им навреди“, завърши кметът.
Само дни по-късно подобен инцидент имаше и в село Бистрица, където се запали домът на Славчо Йончев. Там огънят бързо унищожи 120-те квадратни метра покривна конструкция на триетажната къща, като последният етаж е в окаяно състояние.
Както вече писахме, инцидентът в Бистрица обедини хора от всякаква възраст, професия и местонахождения. Благодарение на даренията семейство Йончеви се съвзеха от шока и лека-полека възстановяват къщата си. В последните дни дарение на бистришкото семейство направиха и децата от 6-и “г” клас на столичното 112-о ОУ “Стоян Заимов”.

Димитър ИКОНОМОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular