Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаСлаб интерес към първата фаза от ваксинирането проявяват общопрактикуващите лекари в Дупница...

Слаб интерес към първата фаза от ваксинирането проявяват общопрактикуващите лекари в Дупница и Кюстендил

  • Д-Р Красимир Панчев: Не са малко тези, които клонят към руската ваксина срещу коронавирусна инфекция „Спутник V”

  • От 15 януари започва имунизацията на общопрактикуващите лекари в Дупница

Слаб интерес към първата фаза от ваксинирането проявяват общопрактикуващите лекари в Дупница и Кюстендил. Само 8 джипита от областния град са се имунизирали срещу Ковид-19 чрез доставената ваксина на компанията „Пфайзер” (Pfizer Inc) и партньора й „Бионтех” (BioNTech). Около 10 от общопрактикуващите лекари са преболедували Ковид-19 наскоро и попадат в графата на лица, за които не е препоръчително поставянето на ваксината, тъй като все още не изтекъл препоръчителният период след заболяването. Това съобщи д-р Румен Алексов, председател на общопрактикуващите лекари в област Кюстендил и член на ръководството на регионалната колегия на БЛС. По негови данни около 5 джипита имат антитела, доказани чрез тестове, и предпочитат да отложат инжектирането на този етап. Останалата част от лекарите ще изчакат доставката на ваксини, разработени от други компании, тъй като са с резерви към ваксината на „Пфайзер” (Pfizer Inc). „Първоначалните списъци с желаещи да се ваксинират бяха направени преди пика на пандемията в областта. Тогава броят на записаните за имунизация беше по-голям. Но към днешна дата преобладаваща част от колегите са в периода, за който е противопоказно поставянето на ваксина, тъй като е минало малко време от прекарването на болестта. Други пък са с антитела към вируса и това ги успокоява, че на този етап няма да се заразят”, уточни д-р Алексов. Според него част от колегите му все още се информират за качествата на предлаганите в Европа ваксини и проучват тяхната ефективност в борбата с коронавируса. „За себе си аз съм взел решение и вече съм се ваксинирал. Всеки един колега има възможността да преценява и да направи своя избор”, коментира още д-р Алексов. Практика в община Кюстендил имат 30 джипита.

Механизмът, по който се изгражда имунитет, е основен при избора на ваксина и за общопрактикуващите лекари в Дупница. От петък – 15 януари, започва кампанията по имунизация на джипитата в града.  Ваксините ще се поставят в бившия неотложен кабинет на Общинска болница „Св. Иван Рилски”. Все още не е ясно колко от заявилите първоначално желание ще преминат през него.

„Въпреки че част от обществото ни е с русофобски настроения, не са малко лекарите и пациентите, които проявяват интерес към руската ваксина срещу коронавирусна инфекция „Спутник V”. Това коментира председателят на лекарската колегия в област Кюстендил Красимир Панчев. Съображенията са, че руската ваксина е на базата на вектор, направен по време на ебола в Африка, за разлика от ваксината на „Пфайзер” и „Бионтех”, която съдържа РНК вирус и има друг принцип на взаимодействие при изграждане на имунитет от човешкия организъм. Интерес има и към ваксините на Аstra Zeneka и Sanofi Pasteor. И според д-р Панчев лекарите вече разполагат с достатъчно информация по темата и могат да направят своя информиран избор. „Смятам, че към настоящия момент голяма част не само от общопрактикуващите лекари, а въобще от лекарите в Дупница, дори и да желаят, няма да могат да си поставят ваксина, тъй като скоро по-голямата част от тях бяха болни. Трябва да мине определен период и човек да бъде напълно здрав, за да може да се имунизира. На практика ще трябва да изчакат, преди да предприемат подобна стъпка”, коментира още д-р Панчев.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular