Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаСлед обществено напрежение и упреци: Монтират елхата в центъра на Дупница

След обществено напрежение и упреци: Монтират елхата в центъра на Дупница

Светлините ще бъдат запалени на 7 декември с празнична програма

Повече от седмица един от най-коментираните въпроси в социалните мрежи на Дупница бе – „Къде е елхата?” Причина за създаденото обществено  напрежение бе липсата на традиционното коледно дърво и украса в центъра на града. Положението предизвика множество коментари, като постепенно  се превърна от драматично в комично. Липсата на реакция от страна на Общината и новото ръководство отприщи всевъзможни предположения защо се бави монтирането на един от най-ярките символи свързани с Рождество Христово.

През последните години, дупничани бяха свикнали коледните лампички и украса да присъстват на площад „Свобода” приблизително месец преди настъпването на Коледа.

Традиционно, запалването на светлините на празничната елха  съвпадаше с големия християнски празник Никулден. Денят бе избран, заради връзката между първообраза на човеколюбивия свети Никола и Белобрадия старец, който всички деца очакват с нетърпение.

Тази година, очевидно традицията бе променена и това предизвика истински смут, който се засилваше с всеки изминат ден от началото на  месец декември. Масло в огъня наливаха и красивите кадри от запалването на светлините в иначе недолюбваната от дупничани конкурентна община Кюстендил.

Най-естествено, ситуацията отприщи хумористичните изказвания на всички местни шегобийци, които освен десетки хапливи коментари пуснаха в обръщение и всевъзможни „мемета”, родени от възникналото забавяне.

Местно заведение в центъра реагира светкавично и използва суматохата, за да си направи изключително атрактивна реклама на гърба на комичния повод.

В крайна сметка на 4 декември елементите на елхата се появиха на площад „Свобода”. Стана ясно, че традицията ще бъде променена и светлините на коледното дърво ще бъдат запалени на 7 декември, от 17, 30 часа. Празничният момент ще бъде съпроводен от магично шоу и програма с участието на деца от местните училища. За радост на най-малките на площада ще пристигнат Ледената кралица Елза, Магьосникът от Оз и самият Белобрад старец. На финала, участие в тържеството ще вземат кукерите от село Джерман, които по традиция ще прогонят злите сили, за да дадат път на красивото и доброто в сърцата ни.

 

 

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

  1. И няма външна фирма да прави украсата!!! Това е скандално!?!

Comments are closed.

Most Popular