Monday, May 6, 2024
HomeАктуално от днесСлед пожара на ферибота със 127 българи в Йонийско море: Говори шофьорът...

След пожара на ферибота със 127 българи в Йонийско море: Говори шофьорът Румен Методиев от Петрич

127 български граждани е имало на ферибота, който се запали рано тази сутрин в Йонийско море, малко след о-в Корфу в посока Италия. На ферибота е имало общо 290 души заедно с екипажа.

Около 40 минути е продължила спасителната операция по извеждане на пътниците.

Снимка – Тодор Сидов

За няколко българи все още няма информация къде са и дали са живи, каза един от пътуващите във ферибота Румен Методиев от Петрич.

Ето какво още ни разказа той пред БНТ като човек, преживял инцидента.

“На този кораб се качихме от Игуменица и пътувахме за Италия. Работя като шофьор на камион. Бяхме легнали, заспали в каютите и към 3.30 – 4.00 часа ми замириса на пушек. Момчетата, с които бяхме в каютата, събудих ги – викам – тук става нещо, защото чувам тропат от персонала. Излязох да видя какво става и видях, че гори корабът. Събудих ги. Организацията беше добра. Събраха ни на безопасно място на кораба, после ни качиха на лодките, които се намират в кораба. След това дойде друг кораб и ни качи. И камионите, и документите – всичко изгоря. Нямаше шанс как да се загаси огъня”.

Методиев каза още, че се намира на остров Корфу и заяви, че има добра организация като проверяват по имена пътниците и дали се нуждаят от медицинска помощ.

Снимки – Reuters

Към момента 8 българи са в неизвестност след пожара, избухнал на ферибота в Йонийско море, съобщава МВнР.

В Генералното консулство в Солун е осигурено денонощно дежурство, като сънародниците ни могат да се свържат на следните телефони: +30 2310829210 105, +30 2310 869 510.​

RELATED ARTICLES

Most Popular