Thursday, May 2, 2024
HomeАктуално от днесСлед престрелки! ОбС даде базата на „В и К-Дупница“ на „Кюстендилска вода“

След престрелки! ОбС даде базата на „В и К-Дупница“ на „Кюстендилска вода“

Е. Гущеров: Изпокарахте се с всички, освен с Путин, а дупничани ще Ви плащат делата

 Председателят на ОбС Костадинов: Кметът не знае къде се намира

Общината ще даде под наем на „Кюстендилска вода“ сградите, ползвани от „В и К – Дупница“, като за целта ще се проведе конкурс, решиха общинските съветници в Дупница на извънредното си заседание в петък.

Утвърдена бе и предложената начална цена от 3 674.40 лв. без ДДС. За административната сграда новият В и К оператор ще плаща по 5, а за складовете – по 1, 30 лв./ кв. м, обясни шефката на отдела за общинска собственост Мая Караджова при представянето на докладната записка.

Имотът ще се предостави на наемателя за 10 години. „За“ съдбоносното за сектора в общината предложение гласуваха 17 души. „Против“ бяха 8 – петимата съветници на опозицията от ГЕРБ, Виктор Мантарков от ПП „Възраждане“, Георги Георгиев и Иван Раков от КОД-ВМРО. „Въздържал се“ бе вотът на 3-ма – Шейхриар Златарска и Георги Рангелов от ДПС и Иво Ников от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Темата за отново стана повод за престрелки между част от съветниците и кмета Първан Дангов, внесъл докладната. Емил Гущеров от ГЕРБ упрекна градоначалника, че си е сменил позицията по отношение на В и К.

„С предложенията, които правите от декември миналата година, гледате да се отървете от горещия картоф, наречен „В и К сектор“. Решихте, че проблема е решен, но ние като съветници и избраници в този град и тази община трябва да защитаваме интереса на дупничани, а не интереса на жителите в областта – Кюстендил, Бобов дол и останалите общини. И когато си позволявате да коментирате, че видите ли 3, 71 лв. за куб. м вода била смешна цена, че наемът трябва да е 4 000 лв. сигурно изхождате от заплатата, която Вие получавате“, заяви Гущеров. Той отново нарече смешни предвидените от „Кюстендилска вода“ за водопреносната система в Дупнишка община 170 000 лв., на фона на нужните милиони.

„Направете нещо. Защото освен обществени поръчки за безумни суми от порядъка на 180 000 – 200 000 лв. за юридически услуги друго не правите.Изпокарахте се вече  с целия град и всички, освен с Путин и всички наред ви завеждат дела. И сега  вероятно искате с тази сума за обществената поръчка за 180 000 лв. да си плащате разходите по делата, които Ви предстоят. Дупничани ще Ви плащат юристите, водата и всички безумия, които вършите”, обърна се към градоначалника съветникът от ГЕРБ Емил Гущеров.

 

Виктор Мантарков призова колегите си да помислят, преди да гласуват, тъй като предстои референдум за запазване на „В и К – Дупница“ и излизане на общината от В и К асоциацията.

„Събрахме почти необходимия минимум брой подписи за провеждане на референдум и референдум ще има, защото волята на дупничани е такава. Не бързайте да давате всичко на „Кюстендилска вода“. Има начин да принудим държавата да направи така, че да се промени законът. Не може да влезем в асоциацията, а след това да не може да излезем от нея, това трябва да се промени. Нека „Кюстендилска вода“ да оперира, но докато се промени законът и си направим ново дружество. Операторът трябва да си е наш. Аз се изумих от срока – 10 години.

Една седмица стоя на площада заради събирането на подписката и виждам, че хората са възмутени“, каза В. Мантарков.

Председателят на Общинския съвет (ОбС) Костадин Костадинов обясни, че ще гласува „за“, тъй като трябва да има оператор. „Нас ни терзае въпросът за разрушената водопреносна система. До направата на ново В и К трябва да има кой да поддържа инфраструктурата, това ме ръководи“, посочи ОбС шефът. Костадинов отново каза, че не вижда какво ще се случи след референдума, за който ще се подпише. Според него предложението на „Възраждане“ за промяна в закона ще мине трудно.

Председателят коментира и поставен от Емил Гущеров въпрос относно законността на комисия, описвала активи на „В и К – Дупница“ със знанието на кмета Първан Дангов. Заяви, че комисията е действала зад гърба му и се ангажира да каже дали това е законно, след като се запознае със заповедта и разполага с доказателства.

„Не съм нарушил нищо, най – малко закона. В договора за управление на дружеството аз имам право на контрол“, отговори кметът Първан Дангов.

Относно сменената позиция градоначалникът обясни, че това е вследствие на запознаването с положението на предприятието. „Смених позицията си, когато видях, че във В и К е куче влачи рейс. Кой каквото му е било необходимо, си е щипкал оттам. На Костадинов му е трябвал багер за строеж, взел от В и К, без да плаща. Той иска ли да направим една експертиза, за да видим дали на вилата си в Дренски рид има кьорава чешма. Бутате да не развалим къщичката. А къщичката В и К е картонена“, заяви Дангов.

„Нямаш авторитет, за да говориш дали имам кьорава чешма, дали крада вода“, отговори Костадинов. И допълни, че преди да си смени позицията кметът не е знаел къде се намира, не знае проблемите, не може да реши нито един въпрос и не познава правилниците и законите.

Георги Георгиев от КОД – ВМРО бе категоричен, че няма да подкрепи докладната. Сред аргументите, които посочи, бяха ниската наемна цена, високата цена на водата и начинът, по който „Кюстендилска вода“ ще оперира. „Още при първата авария в Градската градина видяхме как оперират – остана чакъл. Така ще оперират и занапред.

Очакваният протест, за който призоваха от „Възраждане“, не се състоя. На сесията дойдоха само няколко души от инициативния комитет за свикване на референдума, активисти и членуващи в партията. Те бяха категорични, че цената на водата е висока и Дупница трябва да има свой В и К оператор. „Общината ще си плати загубите, а от „Кюстендилска вода“ казват: ние ще дойдем на чисто. Защо, след като сме заедно“, коментира пред медии Христо Стоичков от инициативния комитет преди заседанието.

„Ако 70 % от хората гласуват, защо да не успеем с референдума. Нали ужким това е демокрацията – волеизявлението на обществото на дадена община. Това си е местен референдум, който може да се проведе по закон. Ние досега не сме имали досега представител в ОбС. През 2016 г., когато се взе решението за присъединяване към асоциацията, тук на площада бяхме 20 човека, а сега всички се оплакват“, каза Стоичков в отговор на въпроса защо не са протестирали преди време.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular