Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградСлед приключване на ремонта - откритият базар в Благоевград с нова функция

След приключване на ремонта – откритият базар в Благоевград с нова функция

След приключване на ремонта на открития кооперативен пазар в Благоевград, мястото ще бъде обособено и като пространство за различни събития. Това съобщиха в четвъртък от общинското ръководство.

Ремонтните дейности започнаха официално през септември миналата година, но реално по пазара се работи от началото на годината. Забавянето идва от идеята, която се е появила впоследствие, а именно пространството да се облагороди, модернизира и да изпълнява и допълнителни функции, освен търгуване със стоки в пазарните дни сряда и събота, казаха от общината. Това е с мисъл в перспектива, не просто да се извърши ремонт, а мястото да бъде оживено, да има възможност за провеждане на различни събития и да кореспондира с бъдещото изграждане на православен храм в района, категорични са от местната управа.

От години съществува идеята в района на пазара в Благоевград да бъде изграден нов храм. Сред причините е и фактът, че възрожденската църква „Въведение Богородично“ е единственият по-голям храм в централната градска част. През ноември миналата година Общинският съвет в Благоевград взе решение, с което бе дарен общински поземлен имот в района на пазара на Неврокопската света митрополия, с цел изграждане на бъдещия храм.

Очаква се ремонтните дейности по открития кооперативен пазар да приключат до края на юли. В момента се изгражда покривна конструкция, с което пазарът да не бъде изцяло на открито, монтира се модерно осветление, мястото ще бъде подходящо за разходка, събития и др.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular