Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградСлед 36 години! Двуметров монумент на братя Миладинови се извиси в центъра...

След 36 години! Двуметров монумент на братя Миладинови се извиси в центъра на Благоевград

1300-килограмовият паметник стоеше затворен в РИМ

 

Паметникът на българските възрожденци братята Димитър и Константин Миладинови бе поставен в открита градска среда в Благоевград. На специално тържество в Деня на народните будители, кметът Илко Стоянов откри паметника.

В  продължение на 36 години монументът, който тежи 1300 кг и е висок 2,20 м, беше в сградата на Регионалния исторически музей. По идея на инициативен комитет той е разположен в централната част, за да бъде видим за всички жители и гости. Мащабите и излъчването на скулптурата не предполагат интериорно разположение, като още със създаването си тя е предназначена за външно пространство.

Вече е разположен пред сградата на Регионалната библиотека „Димитър Талев“, двата университета – ЮЗУ и АУБГ и концертната зала „Яворов“, след решение на Общинския съвет.

Областният управител Николай Шушков, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, представители на образователни институции и школи, ученици и учители присъстваха на тържеството.

“1-и ноември е български празник и той няма аналог в целия свят. Будител може да бъде всеки българин, който вярва в това, че родината ни има бъдеще и този факт е доказан през вековете. Книжовност, свобода морал – все неща, на които нашите национални герои са посветили живота си. С откриването на паметника на Братя Миладинови днес отдаваме почит на всички народни будители. Тук е мястото да изкажа своята огромна благодарност към представителите на Инициативния комитет, по чиято идея монументът вече е поставен на открито. Истината е, че без усилията от тяхна страна институциите нямаше да се справят или поне не токова бързо. Съвместното сътрудничество дава своя резултат, а това е още едно доказателство, че когато работим в една посока и целта ни е да постигаме позитивни неща, те наистина се случват. Сигурен съм, че продължавайки в този дух и за в бъдеще, нашият град все повече ще се развива. Вярвам, че всички ние се гордеем, че оттук нататък, всяка следваща година, благоевградчани ще имат още едно място, на което да отдават почит на народните будители“, каза в част от словото си кметът Илко Стоянов.

В церемонията взеха участие и представители на Инициативния комитет,  по чиято идея паметникът бе изваден от музея и поставен на открито.

„Братя Миладинови трайно стоят в основата на нашето национално самосъзнание, на общобългарската жажда за просвета и култура. Наследството, което те оставиха отдавна се изучава, а техните думи се чуват с отворени сърца и от най-невръстните ученици в българските училища“, каза Горица Митова, председател на Инициативния комитет.

В него участват Сдружение на българските родове от Македония в Благоевград, Македонски научен институт – Филиал Благоевград, Регионалния исторически музей, Държавния архив – Благоевград, НЧ „Никола Вапцаров-1866“ – Благоевград, Камара на архитектите в България – Регионална колегия Благоевград, Национална асоциация „Сигурност“ – клон Благоевград, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – клон Благоевград, Сдружение „Ние жените“, Сдружение „Гражданско общество за България“ в Благоевград.

Автор на монумента е видният скулптор Владимир Гиновски, чието дело са повече от 50 паметника в България и по света, сред които фигурите на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека в София, монументът на Ботев във Враца, паметници на Левски в София, в Унгария и САЩ и други.

Приносът на двамата братя Димитър и Константин Миладинови в българската възрожденска история е отдавна анализиран и признат от изследователите и широката общественост в нашата страна. Авторите на паметния сборник „Български народни песни“ стоят твърдо в пространствата на българския национален дух със своята културна и просветна дейност.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular