Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниСвятСловакия, Чехия и Австрия започват бустерна ваксинация

Словакия, Чехия и Австрия започват бустерна ваксинация

Братислава, Прага и Виена няма да чакат препоръки по този въпрос от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Властите на Словакия, Чехия и Австрия скоро ще позволят на жителите на тези страни, които са преминали пълен курс на имунизация срещу коронавируса, да получат трета доза от ваксината. Това съобщи словашката телевизия с позоваване на словашкия премиер Едуард Хегер, който се срещна днес с чешките и австрийските си колеги.

Бустерната доза от ваксината ще бъде приложена на желаещите да го направят не по-рано от осем месеца след завършване на предварително определения курс на пълна ваксинация. Тези ваксинации ще се осигурят приоритетно на застрашени граждани. Това са хората над 60 години и с хронични заболявания.

В Чешката република, както информира по-рано министърът на здравеопазването на републиката Адам Войтех, третата инжекция ще бъде достъпна от 20 септември.

Междувременно ваксинацията на чешки граждани с трета доза от ваксините на американско-германския консорциум Pfizer/BioNTech всъщност е започнала още в края на август. Бустерни дози са поставени и на пациенти след трансплантация на вътрешни органи, по-специално в пражката болница “Мотол”. /ТАСС

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular