Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградСлужители на ЮЗДП се обучават да разпознават птици

Служители на ЮЗДП се обучават да разпознават птици

Във връзка с процеса на сертифициране на държавните гори и по  съвместна инициатива на Югозападното държавно предприятие и WWF България горските служители преминаха практически обучения за разпознаване на консервационно значими видове птици в горите. Обученията се проведоха на територията на 3 държавни горски стопанства – Тетевен, Рилски манастир и Петрич, и в Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена”.

Наскоро ЮЗДП получи международни сертификати по FSC за устойчиво управление на горите, което задължава стопанствата да извършват мониторинг на значимите птици, срещащи се на тяхната територия, както и да прилагат мерки, свързани със защитата им по време на гнездовия период.

Лекторите орнитолози с опит в провеждането на курсове за разпознаване на птици предадоха своите знания на горските служители както в зала, така и на терен. Основен акцент бе поставен върху белезите за разпознаване и разликите между видовете. При теренните излети с успех бяха наблюдавани както птици от вътрешността на гората като кълвачи, синигери, дърволазка, чинка, орехче, така и такива от покрайнините на гората – мишелови, ястреби и соколи.

Обученията ще продължат и през пролетта на следващата година, когато започва брачният период на пернатите.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular