Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградСлужител на ЮЗДП-Благоевград събра 120 проби от остров Ливингстън

Служител на ЮЗДП-Благоевград събра 120 проби от остров Ливингстън

Д-р инж. Чавдар Желев, началник отдел „Ловно стопанство“ в Югозападното държавно предприятие събра 120 проби от 15 места в рамките на проект „Проучване на гъбното биоразнообразие в органогенни почви на остров Ливингстън“ на Институт за гората – БАН в „Конкурс за финансиране на полярни научни изследвания – 2022 г.“ с възложител Български антарктически институт към Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Участието на д-р инж. Желев в експедицията беше свързано със събиране на биологичен материал и зоологични изследвания, които са от изключително значение за научно-изследователската програма на Институт за гората – БАН. Резултатите от проучванията ще бъдат публикувани в реномирани международни научни списания с афилиация към двете институции – Институт за гората – БАН и Югозападно държавно предприятие – гр. Благоевград, което ще допринесе за повишаване на техния престиж.

Наред с извършената научна дейност на острова, антарктиците и военният екипаж на НИК 421 работиха заедно, за да се справят със сериозното количество корабен товар, предвиден за родната база, включително палети с цимент, сандвич-панели, ВиК тръби за полагане, преса за метал, инсинератор за отпадъци, хранителни провизии, както и разнородно оборудване и консумативи.

Логистици, строители и моряци се заеха със задачата да излеят останалите 17 от общо 32-та фундаментни блока от бетон, които ще са основата на нов лабораторен блок, който ще приюти родните полярници до няколко години, след като бъде завършен. Беше изграден и още един обект – преместваемо складово помещение за съхранение на техника и оборудване. Също така на борда на „Св. св. Кирил и Методий“ беше натоварено голямо количество метален скрап, натрупан в базата през годините поради липса на собствен транспорт до Антарктика преди придобиването на кораба. В 00.00 часа местно време на 5 март, след като прие на борда си всички 26 български антарктици, останали все още на Ливингстън, НИК 421 вдигна котва от Южния залив, за да тръгне обратно към Южна Америка, а оттам и към дома.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular