Sunday, May 5, 2024
HomeРегионСамоковСметките за улично осветление в община Самоков скочиха с 300% за 1...

Сметките за улично осветление в община Самоков скочиха с 300% за 1 г.

Същото се случва с разходите за електричество и на административни сгради, културни институции, социални заведения, детски градини…

Кметът на Самоков Владимир Георгиев взе участие в онлайн заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. На заседанието присъства и министърът на финансите Асен Василев. Основни акценти бяха свързани с подготовката на Бюджет 2022. Членовете на Управителния съвет представиха на вицепремиера Василев проблемите, пред които са изправени общините във връзка с повишаване цените на горива и ел. енергия. Много сериозен е проблемът със завишените сметки за отопление и електричество. За община Самоков разликата в сметките за потребление на електрическа енергия за уличното осветление от декември 2020 и същия месец на 2021 г. е повишение с 300%. Същото се случва с абсолютно всички сметки за електричество и на административни сгради, културни институции, социални заведения, детски градини. Сериозен ръст в декемврийските сметки има и при отоплението, като сметките за газ само за детските градини за декември са се удвоили спрямо същия период на 2020 г. Ето защо на срещата бе поставен въпросът за възможностите за подпомагане на общините, като предложенията на НСОРБ са да се освободят от заплащане/възстановяване на платените от общините акциз и ДДС за електроенергия и горива за отопление. Другото предложение е да се направи централизирано възлагане на доставките на електроенергия за общините чрез Централния орган за поръчки на общините в НСОРБ и/или създаване на дружество (публично предприятие) – доставчик на електроенергия за общините.
Кметът Георгиев докладва за това, че се очертават сериозни проблеми с реализирането на започнали или предстоящи за започване строителни обекти заради ръста на строителните материали, забавени доставки и ръст на енергоносителите, като предложението на НСОРБ е да се анексират договорите. В противен случай се очертава дефицит от около 40%.
От НСОРБ разчитат в бюджет 2022 г. да се вземат предвид поставените от тях проблеми, за да се обезпечи дейността и функциите на общините. Управителният съвет активно работи за сондиране на мнения сред всички общини, които след това обобщава и на база обобщенията изготвя предложения до централната власт.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular