Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградСобственици на заведения алармират за полицейски произвол и терор в Благоевград

Собственици на заведения алармират за полицейски произвол и терор в Благоевград

  • Двама арестувани и 207 проверки за две вечери, директорът Георги Кандев, чиято оставка се иска, се оказа в чужбина

  • Зам.-шефът на полицията комисар С. Маламов: Над единия задържан е упражнена физическа сила само докато му сложат белезниците

 

Членове на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България алармират за полицейски тормоз срещу клиенти, собственици и управители на заведения в Благоевград в събота вечер. Те разпространиха писмо и кадри в медиите и социалните мрежи, чрез които сигнализират за „полицейски произвол и терор“ по време на масирана операция в нощните клубове в Благоевград. Чрез свое изявление браншовите организации поискаха дисциплинарно уволнение на директора на ОДМВР-Благоевград старши комисар Георги Кандев и всички замесени със случая.

“При нас в Благоевград е тежко. Излизат десетки полицаи в петък и събота. Имаше акция този уикенд – НАП, полиция, Инспекция по труда, митници, пожарна, общинска полиция. Ходят нощно време по улиците на Благоевград, бият хората и ги арестуват. Има вечерен час според тях и след 23,00 ч. да няма никой по улиците. Спират музиката на заведение, което работи след 23,00 ч., пишат актове на всички клиенти и ги гонят. Докато не си тръгнат всички, полицията стои вътре”, споделя колегата, изпратил ни клипа, който към момента предпочита да остане в анонимност, твърдят от БАЗ и СЗБ.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България и членовете ни обявиха „гражданско неподчинение“ срещу неефективните и дискриминационни марки за борба с COVID-19. Ние сме готови да понесем нашата отговорност, но полицейския произвол срещу български предприемачи и клиенти на заведенията няма да търпим и да приемем!

И понеже е много модерно да се говори за „полицейско насилие“ – сами преценете какво е това във видеото…

Искаме незабавното дисциплинарно уволнение на „временно преназначения на длъжността директор на ОДМВР-Благоевград“ старши комисар Георги Кандев и дисциплинарни наказания за всички намесени.

Адвокатите, които работят с Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България, вече подготвят искове срещу отговорните лица. Ще продължим да пазим правата си и няма да позволим гавра с бизнеса ни, препитанието на нашите служители и клиентите ни!”, се казва в изявление на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

„От две седмици се случва това – абсолютен полицейски произвол. Заплашват се клиенти, собственици, управители. Имаме сигнали и от през деня, че им се звъни и са заплашвани да не отварят. Знаете, че имаше заповед на здравния министър, но това е нашият начин да се противопоставим. До събота бяха само устни заплахи, а след това 20-30 полицаи влизат в заведението. Клиентите са отказали да им бъде съставен акт, тъй като те не са в нарушение. И се стига до сцената от клипа”, заяви Ричард Алибегов – председател на Асоциацията на заведенията. В понеделник адвокатите, които работят с БАЗ и СЗБ, ще внесат официално сигнали до Министерството на вътрешните работи, както и в прокуратурата.

„Слушахме много внимателно какво смята министър Рашков за полицейското насилие и предполагаме, че ще се вземат абсолютно адекватни мерки. Искаме оставката на шефа на полицията в Благоевград. Няма как за такова нарушение хората в Благоевград да живеят в страх”, категоричен е Алибегов. По думите му причината за проверките е организирането на протеста срещу ковид мерките в града.

Както знаете, в Благоевград съдържателите на нощни заведения обявиха, че няма да спазват обявеното в заповедта на здравния министър работно време до 22,00 часа. На 3 септември в Благоевград се проведе протест на БАХР. В него участваха около 250 души, които блокираха за кратко Главен път Е-79.

Пред БНР заместник-председателят на Сдружението на заведенията в България Марин Сотиров също коментира действията на полицията. „Да арестуваш човек на улицата – това е полицейски произвол. Влизат в заведението 70 полицаи. Затварят вратите и не пускат клиентите да излязат. Пишат актове на собственика на фирмата, пишат актове на клиентите”. По думите на Сотиров това е станало около 1,00-1,30 през нощта. Според него хората, които са били в заведението, не нарушават абсолютно нищо спрямо последната заповед на здравния министър, защото тя е насочена само и единствено към бизнеса. „Клиентите – като клиенти или като граждани, влезли в заведението, не носят абсолютно никаква отговорност. Това не го твърдя аз Марин Сотиров. Това го твърдят юристи и адвокати. Заповедта се чете по този начин.” Той апелира не само за освобождаването на директора на ОДМВР-Благоевград старши комисар Георги Кандев, но и за поемането на персонална отговорност.

Потърсен за коментар от БНР, директорът Георги Кандев, чиято оставка се иска, се оказа в чужбина. По-късно Областната дирекция на МВР-Благоевград организира брифинг.

Двама мъже са задържани в Благоевград за неспазване на противоепидемичните мерки. При ареста на единия от тях е упражнена физическа сила от полицаите само докато му бъдат поставени белезниците. Това каза на брифинг пред журналисти комисар Стоян Маламов, заместник-директор на Областна дирекция на МВР-Благоевград, във връзка с видеоклипа, публикуван в социалните мрежи, който стана повод за гневни коментари от страна на собственици на заведения, че в областния център се упражнява полицейско насилие спрямо техни клиенти.

„На 19 септември 2021 година около 00,10 часа на територията на Благоевград е извършена проверка за спазване заповедта на министъра на здравеопазването относно въведените противоепидемични мерки, свързани с разпространението на COVID-19. В нея са участвали екипи на Националната агенция по приходите, Регионална здравна инспекция – Благоевград, Агенцията по труда, полицията и служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград. При извършване на проверка на заведение служител на ОДМВР – Благоевград е поискал документ за самоличност на клиент, който е бил във видимо нетрезво състояние и се е държал агресивно и неуважително спрямо служителите. Същият не е изпълнил полицейско нареждане и е нарушил неприкосновеността на полицейския служител. Мъжът е задържан за 24 часа, като спрямо него е упражнена физическа сила само докато му бъдат поставени белезниците. Задържаното лице е отказало да бъде тествано за алкохол и наркотични вещества. Два часа след задържането лицето е освободено. При снетите сведения лицето е заявило, че съжалява за извършеното от него”, каза още комисар Маламов.

По време на брифинга стана ясно, че има и второ задържано лице. „Вторият задържан, както се вижда и от клипа, публикуван в социалните мрежи, разпорежда на полицейските служители да освободят веднага първото задържано момче. Лицето също е отведено. И на двамата са им съставени протоколи за това, че са нарушили заповедта на министъра и за неизпълнение на устно полицейско разпореждане“, посочи комисар Маламов.

На брифинга стана ясно още, че по време на акцията в петък и събота са проверени шест заведения, като са съставени 207 акта за различни нарушения, включително за липса на лични документи.

На 17 септември е извършена проверка в три заведения, при която е съставен един акт, едно разпореждане, четири констативни протокола, 138 акта за установяване на административно нарушение, от тях 125 са по Закона за здравето, 8 са по Закона за българските лични данни, 8 от пожарната и 1 от РЗИ.

„На 18 срещу 19 (събота срещу неделя) са проверени три обекта, като са съставени 69 акта за установено административно нарушение. От тях 58 по Закона за здравето, 9 по ЗБЛД и 2 по ЗМВР. При извършената проверка е установено, че в едно от заведенията, в което е имало посетители, аварийният изход е бил заключен. Вътре е имало хора, което е недопустимо и противозаконно“, коментира още Стоян Маламов.

RELATED ARTICLES

Most Popular