Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаСолистката на НФА „Филип Кутев“ София Илиева създаде школа по народно пеене...

Солистката на НФА „Филип Кутев“ София Илиева създаде школа по народно пеене в Дупница

  • Народната певица е пяла и пред папа Йоан Павел II

Известната певица София Илиева създаде нова школа по народно пеене в Дупница. Тя е сформирана към Читалище „Христо Ботев“, което се намира до СУ „Св. Климент Охридски“ на улица „Венелин“. В момента при нея вече се подготвят 5 деца от Дупница, които с огромно желание посещават репетициите.
„Всички са много музикални и талантливи. Репетираме от няколко месеца. Разбира се, имахме и няколко прекъсвания заради пандемията. Вече сме готови за конкурси и участия. Надявам се, че към тях ще се присъединят още деца и ще сформираме по-голяма група“, разказа певицата.

Петте деца от Дупница, които народната певица подготвя в момента.

София Илиева продължава да бъде активна певица, но от няколко години се е захванала и с преподавателска дейност. Тя има голяма школа по народно пеене в столицата, но иска да въведе в родните традиционни песни и децата от родния си град.
„Обикновено певците преминават към преподавателска дейност, когато вече не могат да пеят. Аз съчетавам и двете. В Дупница имаме къща и непрекъснато пътувам, затова реших и тук да направя школа. Това е вторият ми опит и се надявам този път да се получи. Преди време първият и несполучлив опит беше в НЧ „Зора“. Тогава някак си директорите на местните училища не ме посрещаха особено любезно и не приеха идеята за подобна школа.

Дупничанката преди поредния концерт

Изключение направи единствено директорката на ПГ „Акад. Сергей Павлович Корольов“ – Елена Костадинова. Дано този път нещата потръгнат. Иска ми се децата от моя роден град да се докоснат до красотата на народната песен. В Дупница няма школа по народно пеене, а във всяко близко село има такава. Не мога да разбера защо в нашия голям град никой не е опитал да създаде подобна школа. Вярно, че пеенето не е нещо, което всеки може да прави, защото се иска музикалност. Но все пак мисля, че немалко деца в Дупница биха се записали в подобна школа“, каза пред „Вяра“ София Илиева.
Солистката на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ София Илиева е родена в Дупница. Тя е бакалавър по „Стопанско управление“, има магистратура по „Публична администрация“, но винаги е била увлечена от магията на българската народна музика. На 19-годишна възраст е приета в хора към БНР. Година по-късно тя печели още един конкурс и е започва кариерата си като солист в НФА „Филип Кутев“.
София Илиева е обиколила целия свят, представяйки нашия красив фолклор в най-различни страни. Сред нейните слушатели са хиляди почитатели на народната музика, както и видни политици и дипломати. Дупничанката е представила народната ни музика и пред самия папа Йоан Павел II при неговото посещение в България.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. А “професионалиста” Орлин Делибалтов я изгони от Бобов дол, понеже му показа, че той не става даже за чеп за зеле!

Comments are closed.

Most Popular