Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаСондират за минерална вода в дупнишкото село Бистрица

Сондират за минерална вода в дупнишкото село Бистрица

Инвестиционно предложение за изграждане на сондажен кладенец за разкриване на термоминерална вода в село Бистрица обяви община Дупница. Информацията е качена на официалния сайт на общината. За наличието на термални води в селото се говори от години, но досега никой не се бе ангажирал с подробно проучване. Миналата година, на сесия на местния парламент, кметът инж. Методи Чимев обяви, че се правят проучвания в тази насока и очаква резултатите.

Според инвестиционното предложение се предвижда сондажът да достигне дълбочина от 1200 метра в местността Арнаутски ливади. За локализиране на най-подходящото местоположение са проведени теренни обширни хидрогеоложки проучвания, от които са избрани три участъка. Трайното предназначение на територията е земеделска, като имотът е собственост на община Дупница. Сондажните дейности ще се проведат след получаване на разрешително от страна на Басейнова дирекция. След изграждане на сондажа утвърденият му експлоатационен дебит ще може да се ползва от различни ползватели след издаване на разрешителни за водовземане от община Дупница, се разбира още от инвестиционното предложение.

Писмени становища и мнения от жителите на селото могат да се подават в РИОСВ-Перник.

От пресцентъра на община Дупница заявиха, че в рамките на следващата седмица ще обявят дата и час за публично обявяване и цялостна информация за начинанието.

 

RELATED ARTICLES

4 COMMENTS

  1. Браво на инж. Кирил Огненски този кмет прави чудеса . Ще направят баня с минерала вода за да се къпят по- често бистричани, ще хвърлят ръгята иначе казано!

  2. Абе по се надяват от сондата да изскарат ракия от колкото минерална вода .

  3. От снимката посочена в статията е видно,че на улицата са направени множество сондажи на дълбочина 1200 метра,но за сега по улицата тече вода, само когато завали дъжд в гората!!!

  4. Браво на инжинерите, сега от сондите ако извадят и нефт Бистрица ще надмине Обидинените Арабски Емирства

Comments are closed.

Most Popular