Софийска прокуратура води досъдебно производство срещу пациент с коронавирус, избягал от болнично заведение

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура се води досъдебно производство за извършено престъпление. В УМБАЛСМ „Пирогов“ бил настанен пациент с положителен резултат от извършено изследване за наличие на вирус COVID-19. След това мъжът самоволно напуснал лечебното заведение. След проведеното издирване същият бил установен и задържан в нетрезво състояние в района на Централна гара в столицата. Понастоящем той е върнат УМБАЛСМ „Пирогов“ и е настанен в изолатор.

Припомняме, че на брифинг кметът на Кюстендил оповести, че въпросният беглец е от град Кюстендил, но няма данни да е пребивавал в града.

Припомняме, след влезли в сила законодателни промени от 14.03.2020 г., наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.