Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаСофийска фирма ще строи птицеферма в Крайници

Софийска фирма ще строи птицеферма в Крайници

Юлияна КОЛЧАКОВА

Софиянец иска да строи птицеферма в дупнишкото село Крайници. Фирма „Ла Фаттория” с управител Мартин Кръстевски е внесла инвестиционно намерение в РИОСВ-София, в което съобщава, че подготвя изграждането на две сгради за 39 900 пилета. Планира се и строителство на обслужваща сграда за персонала.

Постройките за птиците ще бъдат без прозорци, снабдени с вентилационни системи, хранилни и поилни линии, осветителна система, силози за фураж. Бройлерите ще се отопляват с печки с топлинна мощност до 500 кW, които ще се монтират до сградите. Към сградите за птиците няма да има канализационна система. Обектът ще бъде извън регулацията на селото – в местността „Овчарници при Свилен Крекманов“. При експлоатацията му не се очаква образуване на производствени отпадъчни води. Почистването на птицевъдните халета в края на угоителния цикъл ще бъде по метода на т. нар. „сухо почистване”, без формиране на оток отпадъчни води. Инвеститорът възнамерява да предава торта на земеделски производители за торене на земята.

Това е втората птициферма, която ще се отвори в Крайници. Миналата година разрешение за изграждане на ферма за бройлери в бившия стопански двор на селото получи „БГ KAΠPA” EOOД, coбcтвeнocт нa Cтaнимиpa Mapĸoвa.

RELATED ARTICLES

Most Popular