Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияСофия: Лъвът пред НДК не е повод за спор с Атина

София: Лъвът пред НДК не е повод за спор с Атина

 

Лъвът от войнишкия мемориал беше поставен пред НДК

Фактите от историята би следвало да са повод за измисляне на несъществуващи конфликти, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Той коментира пред медиите в парламента публикация, според която Гърция е протестирала срещу бронзовия лъв пред НДК.

Снощи сайтът “Гласове” разпространи информация, че Атина е протестирала срещу паметника, върху който е изобразена карта на Велика България, която обхваща днешни гръцки земи.

Лъвът подпира с лявата си лапа щит-карта на Санстефанска България, на която като български са изобразени днешни гръцки земи, вкл. град Кавала. Мога да дам примери, че в Гърция има много паметници, на които директно има обидни наименования за нас, българите, но не го правя в името на добрия тон. Не виждам защо трябва да се изпада в подобна истерия, категоричен е вицепремиерът.

Той посочи, че в много населени места в Гърция има улици, които се казват “Василий Българоубиец”. Това са историческите факти, заключи Каракачанов.

По думите му, паметникът е много хубав и се връща там, където му е мястото.

Красимир Каракачанов припомни исторически факти – когато е съществувала Санстефанска България, тези земи са били част от Османската империя.

Така че в този паметник няма скрит контекст, напротив – връщане на историческа справедливост, подчерта вицепремиерът. Той го определи като “хубав паметник на загиналите български войници от 1-ви и 6-ти пехотен полк на Първата желязна шопска дивизия, който се връща на мястото си”.

Именно за този идеал – Санстефанска България, страната ни участваше в Сръбско-Българската война, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война и даде над 200 хиляди жертви, каза вицепремиерът.

Според него, това не означава, че трябва да изрежем част от нашата история, “защото някой някъде бил се почувства ощетен”.

Българското външно министерство отрече от гръцка страна да са постъпвали писмени оплаквания срещу бронзовия лъв, поставен пред НДК.

Лъвът от Мемориала на Първи и Шести пехотен полк не е повод за спор с Гърция, заяви по-рано министърът на външните работи Екатерина Захариева .

“Вчера наш директор се е виждал с посланика, днес моят зам.-министър ще се види отново. Официална писмена позиция няма. Гърция е наш стратегически партньор и дълбоко се съмнявам, че такова нещо може да повлияе на чудесните отношения. Този паметник стои пред военноисторическия музей от много години. В никакъв случай той не представлява претенции на България за териториални граници”, заяви Захариева, цитирана от МВнР.

Връщането на лъва пред НДК стана възможно след демонтирането на мемориала “1300 години България”.

RELATED ARTICLES

Most Popular