Wednesday, May 1, 2024
HomeНовиниСвятСпоред Йоханес Хан Македония заслужава награда за напредъка си

Според Йоханес Хан Македония заслужава награда за напредъка си

Македония трябва да бъде наградена от Европейския съюз за напредъка, както и за договора с Гърция, с който се слага край на 27-годишния спор за името. Ако не получи конкретна награда, това ще има огромен негативен ефект за целия регион.

Изявлението е на Европейския комисар по разширяването и съседската политика Йоханес Хан в навечерието на министерската среща във вторник и срещата на върха на лидерите на ЕС в четвъртък и петък, на които трябва да се вземе решение за започване на присъединителни преговори с Македония и Албания, информира агенция „Фокус“.

Хан предупреди, че евентуален отказ за започване на преговори с двете страни ще има негативни последици за стабилността и европейската перспектива на региона.

„Мисля, че всички трябва да са наясно с това и се надявам, че накрая ще разберат колко е важно да се изпрати позитивен сигнал за региона“, заяви Хан в Люксембург.

Европейският комисар призова страните-членки на ЕС да дадат зелена светлина за започване на преговорите за присъединяване с Македония и Албания, подчертавайки, че това ще бъде положителен сигнал за целия регион и потвърждение за доверието в Съюза.

„Постигнахме много и ако погледнете резултатите само през последните няколко месеца, ще видите, че това е резултат от европейската перспектива. И аз няма да мога да го разбера, ако това не се признае, разбере и възнагради по подходящ начин“, подчерта Хан.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular