Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградСрутище събори навеса при депото за отпадъци край Благоевград

Срутище събори навеса при депото за отпадъци край Благоевград

Нужни са 1,7 млн. лв. за укрепването на целия скат

 

Скали се срутиха върху все още нефункциониращото депо за отпадъци край Благоевград. Срутването на скат е засегнало сградата на компостиращата инсталация. Скалите са паднали върху покрива на халето, който е компрометиран.
Депото между селата Бело поле и Бучино бе открито на 17 септември 2019 г. по времето на тогавашния кмет Атанас Камбитов. Депото не може да заработи година и половина след откриването му заради обжалване процедурата за избор на оператор.

Кметът Румен Томов коментира, че компрометираният навес не е част от самото съоръжение.

Стана ясно, че по целия скален масив над депото има постоянно срутвания. В момента се проектира изграждане на подпорна стена, за да може скалните образувания да не компрометират депото. Томов обясни, че се проектира по-висока подпорна стена, каквато е била заложена в първоначалния проект. Направено е искане за финансиране от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии при Министерския съвет, с което да бъде изградена подпорна стена, посочи Румен Томов. Целта е да се обезопаси целият скат, а това ще струва около 1,7 милиона лева. Снимки: БГнес

RELATED ARTICLES

Most Popular