Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградСтарите горноджумайски родове си направиха ретро фотосесия с исторически костюми в Благоевград,...

Старите горноджумайски родове си направиха ретро фотосесия с исторически костюми в Благоевград, дегустираха вина

Посетителите на традиционната среща се веселиха със спектакъла „Леле, Яно“, кметът Камбитов изпрати поздравителен адрес

Традиционна среща на старите горноджумайски родове „разтърси” квартал „Вароша“ в Благоевград. Събитието бе посветено на 105- годишнината от опожаряването на град Кукуш (Беломорска Македония), на Европейските дни на наследството и се превърна в истински празник за жители и гости на града.

Организаторите на събитието получиха поздравителен адрес от кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, който бе прочетен на място. По време на срещата посетителите дегустираха традиционни горноджумайски гозби и ястия по европейски рецепти. Вкусните храни бяха приготвени от учениците от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост.

Много от благоевградчани си направиха ретро фотосесия с костюми и реквизит от Регионалния исторически музей и читалището в Измирлиевата къща. Гостите имаха възможност да дегустират и вина в близко кафене, опитаха зеленчуци и плодове от масата на зарзаватчии от стар горноджумайски род.  Финалът бе поставен със спектакъла „Леле, Яно“ – концерт на китаро-мандолинен оркестър „Пирински звуци“, Вокален ансамбъл „Езерец“ и Пирински танцов ансамбъл „Вихрен“.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular