Sunday, May 5, 2024
HomeРегионПетричСтатуетка на влюбените Ерос и Психея намериха археолози в Хераклея Синтика

Статуетка на влюбените Ерос и Психея намериха археолози в Хераклея Синтика

Теракотена статуетка на влюбените Ерос и Психея, замрели в целувка, откриха археолози, водени от доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН), при разкопките на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Това е едно от попаденията на сезон 2023.

Сюжетът на малката статуетка е сред популярните през античността и се базира върху легенда, достигнала до нас чрез паралела на основния разказ в „Метаморфози“ („Златното магаре“) от Апулей (II век). Някои съвременни изследователи отбелязват, че мотивът за преминалата през множество перипетии любов между красавицата и сина на ревнивата Афродита присъства в поезията още от III в. пр. Хр. Други обръщат внимание на двата основни начина, по които се представя в пластичните изкуства: като се набляга на страданието, или на радостта.

Находката, миг след откриването й от Атанас Герчев. Снимки – Archaeologia Bulgarica

Камеи и теракотени миниатюри с щастливите Ерос и Психея някога са се смятали за особено подходящ подарък при сключване на брак.

Няма как да знаем дали хераклейската статуетка е била подобен дар за новобрачни, но сме сигурни, че вече е в Петричкия музей. Благодарим на Атанас Герчев(откривателя на находката), заявиха от археологическия екип.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular