Wednesday, May 1, 2024
HomeНовиниБългарияСтефан Янев: Липсата на смислен политически дебат е причина за ниската избирателна...

Стефан Янев: Липсата на смислен политически дебат е причина за ниската избирателна активност

Хората да изискват повече от политиците, настоя служебният премиер

Служебният премиер Стефан Янев отчете, че изборите в неделя са проведени честно, прозрачно и демократично, опровергани са страховете за машинния вот, резултатите са автентични и отразяват желанието на гражданите за промяна.

Янев обаче изрази силно безпокойство от ниската избирателна активност и я отдаде не на лятото, а на политическата апатия, като критикува действията на политиците.

В началото на днешното правителствено заседание служебният премиер направи изказване, продължило повече от 10 минути, във връзка с предсрочния парламентарен вот в неделя.

Стефан Янев смята, че липсата на смислен политически дебат по време на кампанията е основна причина за това хората масово да не излязат да гласуват, а някои от политическите сили отказали да разговарят с хората.

“Недопустимо е в една демокрация политическа сила да отказва да комуникира със своите избиратели. Това е признак не само на ниска политическа култура, но и на тотално неразбиране на политиката като процес, поведение и действие. Недопустимо е да отказваш и да отричаш политическо взаимодействие, да пренебрегваш базови принципи в това отношение”, каза Янев. Според него политиката не е за бюрократи и технократи, които търсят ситуативни и временни решения, политиката е за политици, каза той.

Следизборната ситуация определи като притеснителна.

“Липса на ясна политическа визия какво трябва да се случи, защо точно това трябва да се случи и как да се случи. Тенденция, насочена към търсене на бързи решения, без осъзнатост за последствията и без ясна стратегия занапред.

Трябва да сме наясно, че не можем да си позволим като политици, като активни участници в политическия процес за пореден път да разочароваме българските граждани. Това не е в интерес на българската демокрация и не трябва да го допускаме.”

В рамките на повече от пет минути служебният премиер изложи вижданията си как трябва да се управлява страната и с какви приоритети, за да се постигне нов политически модел, какъвто хората искали.

Сред тези приоритети са активна демографска политика, перманентна борба с корупцията, реална съдебна реформа, изглаждане на различията между регионите в страната, еднакво качество на здравеопазване в цялата страна, работещи институции.

Накрая служебният премиер призова хората внимателно да следят политическите процеси и да изискват повече от политиците.

“Българските граждани търсят новия политически елит, нов тип лидерство, търсят визионерите, които ще очертаят по-успешен и по-ясен хоризонт за развитието на нашето общество и държава”./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular