Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевград„Стефка, с теб сме!“: Брутално насилие срещу жена изкара стотици на протест...

„Стефка, с теб сме!“: Брутално насилие срещу жена изкара стотици на протест в Благоевград

Коста Козас: Майка ми се страхува, дори залоства вратата на болничната стая

Стотици жители на Благоевград изпълниха площада пред Съдебната палата в четвъртък в знак на протест срещу насилието и в подкрепа на зверски пребитата преди седмица Стефка Терзийска. Тя има тежки травми от десетките удари с железен предмет, загубила е едното си око.

На 10 октомври сутринта, тръгвайки за работа в малката семейна фирма, жената е нападната и пребита почти до смърт. За зверския побой бе обвинен 21-годишният благоевградчанин Кирил Лукаров, който бе арестуван три дни след нападението.
Той бе с мярка за неотклонение “задържане под стража”, като за 19 октомври бе насрочено обжалването пред Окръжния съд в Благоевград.

В 12,00 ч. започна протеста – втори по ред в града, след случая „Дебора“, когато пространството пред Съдебната палата се изпълни с протестиращи граждани. Отново плакати с надписи „Нито една повече“ бяха част от атмосферата.

„Има ярост в мен – колко още протести трябва да се проведат, още колко интервюта трябва да има. Ние живеем в правова държава, чиято основна идея е върховенството на закона – но за кого се грижи този закон – за нападнатите или за поръчителите и изпълнителите“, каза пред журналисти синът на пребитата жена Коста Козас. 25-годишният мъж, разказа за нападението, за насилието и за тормоза в семейството години наред, както и за надеждата, че институциите ще стигнат до поръчителя.

За Стефка Терзийска и двамата ѝ синове няма съмнение, че поръчителят на жестокото престъпление е бившият ѝ съпруг и баща на децата ѝ. И самата тя е заявила пред медици и разследващи, че нейният бивш съпруг, с когото са разведени от 2019 г., има връзка с побоя. „Той все още не е разпитван от МВР, на свобода е“, каза Козас, който не поддържа връзка с баща си от януари тази година.
Бившият съпруг на Стефка дори е бил в „Пирогов“ веднага след нападението. Там тя бе транспортирана по спешност от Спешния център в Благоевград. Синът допълни, че баща му е задавал въпроси за нападението на Стефка с такива подробности, които към този момент дори и полицаите не са знаели. Самите въпроси са съдържали отговори за нападението.

„Вярвам в институциите, вярвам, че полицията ще стигне до края на случая – не само до извършителя, но и до поръчителя. Но идеята е повече да не се случват такива неща!“, каза Козас.

Той сподели, че лекарите правят всичко възможно да запазят зрението на другото око, но психически жената не е добре.
„Страхува се. Днес ми сподели, че цяла нощ е залостила вратата на болничната си стая със стол. Стряска се от всеки силен шум! Ние сме се събрали, защото майка ми е поредното име в един много дълъг списък, но ние искаме тя да е последната“, категоричен бе Костадинос.

За баща си той каза, че не е наясно защо все още властите не са стигнали до него, тъй като има достатъчно факти и доказателства, уличаващи го в поръчителство. „Не мога да навлизам в детайли, заради разследването, но има мотив за нападението, който ние сме споделили пред МВР. В продължение на години имаше заплахи от страна на баща ми към майка ми и мен, към нея чрез мен. Тези заплахи са били вербални и изричани пред свидетели. Ние сме пускали жалба за заплахите преди 2 години пред прокуратурата с молба за ограничителна заповед“, каза още синът на пребитата жена. Той уточни, че от държавното обвинение са отхвърлили жалбата поради липсата на достатъчно факти и обстоятелства за налагането на такава заповед. На бащата е връчено предупреждение. Той е престанал да заплашва Стефка за кратко време, след което отново вербалната агресия е продължила в началото на 2023.

Синът на Стефка заяви, че слухове твърдят, че 21-годишният извършител е взел 400 лв., за да извърши нападението.

Обвиненият за побоя – на 21 години, но вече с три присъди

Арестуваният за жестокия побой над бизнесдамата Стефка Терзийска в Благоевград Кирил Лукаров е едва на 21 години, но вече има 3 присъди, стана ясно по време на делото в Окръжния съд за гледане на мярката му за неотклонение.

Младежът е осъждан за нанасяне на средна телесна повреда, за грабеж, а последната му условна присъда е от преди една година за трафик на мигранти през границата. В момента той се намира в изпитателния срок.

“Не съм извършил това гадно деяние, моля за по-лека мярка”, каза Лукаров пред съда.

Най-вероятно обвинението срещу него, което е за средна телесна повреда, ще бъде преквалифицирано в тежка телесна повреда, тъй като пострадалата жена е с пълна загуба на зрението на едното окото.

Съдът потвърди мярката за неотклонение “задържане под стража” и остави Лукаров за постоянно в ареста.

Снимки – БНР, БГНЕС

 

RELATED ARTICLES

Most Popular