Thursday, May 2, 2024
HomeОживлениеСтотици гости събра „Фестивал на кестена 2023 г.“ в полите на Беласица

Стотици гости събра „Фестивал на кестена 2023 г.“ в полите на Беласица

Рецепти, традиции и култура бяха представени на десетото издание на „Фестивал на кестена“ в петричкото село Коларово. Програмата на фестивала започна в петък с конференция на тема “Местни общности и защитени територии”.

В събота беше организирана “Работилница за габренска сарма от винобой” в петричкото село Габрене. В неделя от сутринта в шатри в центъра на село Коларово участници от подгорските села в община Петрич, културни дейци и различни организации представяха своето културно и природно богатство, а жителите и гостите на селото можеха да се докоснат до гозби, домашно производство, съобщи БТА.

„Показваме българската кухня, имаме от всичко по нещо. Баница с праз и ориз, която е автентична за Петрич. Имаме баница с тиква и орехи и други ястия, които са направени лично от нас“, каза Мария Костова от Туристическо дружество „Калабак“. То се включва във форума за втора година. Костова разказа още, че много харесва идеята за този фестивал, защото всеки излиза и показва какво е направил и какво умее.

На шатрата на село Беласица Магда Сотирова каза, че са приготвили традиционни храни и ястия за района, но имат и доста модерни гозби, приготвени от по-младите. „Имаме много ястия с кестенов крем или с печени кестени“, каза Сотирова. Представители на Беласица участват във фестивала от първото му издание. „Десет години продължава и дано да продължава дълги години този пъстър фестивал. През годините много се засилва интересът, вече и участници, и зрители се увеличават“, каза още тя. На тяхната шатра посетителите можеха да опитат сладкиш „Изаура“, печени ябълки със стафиди, сладки, направени като обвивка на кестен, с пълнеж от печен кестен, и други домашни гозби.

На фестивала на кестена присъстваха и творци от литературен клуб „Евтим Евтимов“ към Народно читалище „Братя Миладинови – 1914“ в Петрич. „На този юбилеен фестивал на кестена решихме, освен храната, която е в изобилие, да донесем и малко духовна храна“, каза Катерина Кирянова, председател на литературния клуб. Тя каза още, че по този начин ще предизвикат всички, които минават покрай тях, да обръщат повече внимание на книжното дело, защото според нея, то е вечно.

Фестивалът на кестена се организира от Дирекция на Природен парк „Беласица“ към изпълнителна агенция по горите, с финансовата подкрепа на Югозападно държавно предприятие и Община Петрич. Партньори са Българска фондация Биоразнообразие, Пирински туристически форум и СлоуФуд в България, със съдействието на Исторически музей Петрич, както и с активното участие на кметовете, читалищните секретари и хората от района на Природен парк „Беласица“.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular