Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаСтотици дупничани почетоха Васил Левски

Стотици дупничани почетоха Васил Левски

Стотици граждани, сред които много деца, се преклониха пред делото на Васил Левски в Дупница на 19 февруари.

Честването по повод 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата започна с шествие от пл. „Свобода“ до паметника на националния герой, изработен от скулптора Петър Балабанов и открит през 1936 г.

В памет на Дякон Левски архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски и свещениците Добри Добрев и Петър Очков отслужиха заупокойна молитва.

Присъстващите почетоха най-великия българин с падане на колене и едноминутно мълчание.

Актьорът от ОбДТ „Невена Коканова“ Иван Иванов изпълни стихотворението „Тефтерчето на Левски“ на Дамян Дамянов.

В програмата бяха включени изпълнения на Общинския духов оркестър, Мъжкия хор „Св. Иван Рилски“, Общинския ученически духов оркестър, ученици от училищата „Св. Паисий Хилендарски“ и „Св. св. Кирил и Методий“ в града.

С рецитации и песни в честването участваха Ивона и Симона Гюрини от гимназията по облекло и стопанско управление, деца от подготвителна група от училище „Св. Паисий Хилендарски“, Кристиян Евтимов и други.

„Политиците и в днешния ден стоят в своите кабинети, под портрета на Левски и упражняват лоши политически практики. Образно казано, крадат под портрета на Левски“, заяви кметът Първан Дангов.

Градоначалникът посочи, че възрастните имат задължението да възпитават децата така, че да бъдат „достойни поне малко за това, което е правил Левски“.

Цветя и венци пред паметника поднесоха кметът Първан Дангов и зам. – кметът Валентина Караганова, председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов и съветничката Гичка Михайлова, представителите на БСП Иван Ибришимов и Станислав Павлов, съветниците от партията на зелените Йонко Гергов и Илиан Миланов, представители на „Народен съюз“, КОД – ВМРО, Ротари клуб, служители в общинската администрация, общински съветници, работещи в театъра, музея, читалищни дейци, представители на патриотични и др. организации.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular