Friday, May 10, 2024
HomeАктуално от днесСтотици се стекоха на празника Пантеле в Земен

Стотици се стекоха на празника Пантеле в Земен

Велотур, мини футбол и концерт на Орлин Павлов – „гвоздеи” на програмата 

С музика и спорт, слънце, усмивки и страхотно настроение в община Земен отбелязаха празника Пантеле. Той има 112- годишна история и се чества в най-близката събота до 9 август, когато по стар стил се е почитал св. Пантелеймон. Празникът е посветен на духовния покровител на Земен св. Пантелеймон и на построяването на жп линията София – Гюешево. Пускането на железницата се смята за повратен момент в историята и развитието на селището и поминъка на неговото население, сподели кметът Димитър Сотиров.

 

Сред най-колоритните прояви на празника бяха турнир по мини футбол за купата на кмета и велотур Земен – Земенски манастир – с. Пещера. Не само участници, но и зрители се забавляваха неимоверно, подкрепяйки своите фаворити в двете спортни прояви.

Притежателят на Купата на Земен по мини футбол 2021 стана местен отбор. Той се слави с интересното име 1000 пъти от Земен. Второто място е за Ред Хел Земен, а третото – Гранит Дивля. И трите отбора, притежатели на купи, получиха топки и награди от г-н Лазаров – председател на Областния съвет на БФС, и финансови награди от Димитър Барбуков. Детските отбори също получиха своите медали и награди.

Победител в първия Велотур Земен 2021 стана Владимир Странски, на 32 години от София. На второ място се класира Иван Георгиев, на 28 г. от Земен, и на трето място Марио Петров от с. Пещера. Всички участници получиха подаръци от община Земен и местна мандра.

Кулминацията бе вечерта, когато бе отслужен водосвет за здраве. За земенчани и гостите на града изпълни най-известните си хитове попзвездата Орлин Павлов. Концерт изнесе и формация „Асти Денс” със солисти Сорина Богомилова и Антонио Симеонов. На финала зрелищна заря освети небето над Земен.

 

Снимки: Община Земен

RELATED ARTICLES

Most Popular