Thursday, May 2, 2024
HomeОживлениеСурвакарската група от Земен обра овациите на Сирни заговезни в Пловдив

Сурвакарската група от Земен обра овациите на Сирни заговезни в Пловдив

Грамота за впечатляващо присъствие на кукерските игри по случай Сирни заговезни в Пловдив получи сурвакарската група от Земен.

Магията на българските традиции оживя в пловдивския квартал “Прослав”, а земенчани бяха сред специалните гости. В забавлението се включиха десетки жители и гости на втория по големина български град, като строго се следеше за съблюдаването на противоепидемичните мерки. Тъй като през кв. “Прослав” минават коли и автобуси, движението бе отклонено от ОП “Организация и контрол на транспорта”, за да се проведат спокойно кукерските игри.

“Празникът се получи – имаше прескачане на огньове, хамкане, прошка, както и танци. Интересен е ритуалът “Оране”, при който се благославя майката земя с думите “Да дава Господ много берекет!”. Ние пресъздадохме нашия си, местен обичай”, споделиха сурвакарите от Земен.

По-късно те гостуваха и в град Ветрен, Пазарджишко, където със звън на чанове и ритуални танци прогониха зимата и злото, проправиха път на идващата пролет.

Всеки един от сурвакарите в Земен влага много любов и фантазия в изготвянето на маските и облеклата си. Характерни за района са оригиналните костюми, изработени от разноцветни парцали. Страшни и респектиращи, “ликовете” са неизменен атрибут от образа на сурвакарите, а най-важното изискване е да бъдат толкова страшни, че всички лошотии да се уплашат и да избягат надалеч.

RELATED ARTICLES

Most Popular