Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБобов долСУ „Христо Ботев“ в Бобов дол отново участва в инициатива на Джуниър...

СУ „Христо Ботев“ в Бобов дол отново участва в инициатива на Джуниър Ачийвмънт България

  • Абитуриенти преподаваха на третокласници за парите

  • Ученици от 3. клас учиха как се отваря бизнес

СУ „Христо Ботев“ в Бобов дол за поредна година участва в инициатива на Джуниър Ачийвмънт България – организация, работеща в сферата на икономическото образование. Учениците се включиха в Световната седмица на парите, проведена под патронажа на организацията. Инициативата цели финансово ограмотяване на децата и младежите, за да могат да преодолеят неравенствата и да изградят по-добро бъдеще за себе си и своите близки. В рамките на кампанията тазгодишни абитуриенти обучаваха ученици от 3. клас. Координатор на събитията бе Росица Борисова – старши учител по икономически учебни дисциплини в СУ „Христо Ботев“.
„Седмицата бе открита с урок по финансова грамотност на тема „Възникване на парите“, подготвен и изнесен от Валерия Пашова – ученичка от 12. клас. Тя преподава на учениците от 3. клас. Идеята е да се приложи споделеното обучение, в което по-големите ученици обучават по-малките ученици.
Третокласниците с ръководител Дора Костова се включиха и в националния конкурс „Моят бизнес“ , който цели да запознае учениците в начален етап на обучение с това колко важно е да взимат своите информирани финансови решения. Тематиката беше представена под формата на игра, стимулираща креативността на всички участници. Те се запознаха с понятията „бизнес“, „цена“, „стока“, „потребител“ и им се даде възможност да създадат свой бизнес, като използват предварително подготвени макети на магазин и офис сграда. Целта на конкурса е да насочи учениците към значимостта от взимането на добре обмислени финансови решения –независимо от коя страна на „касата“ се намират и дали са продавачи, или купувачи.
За по-големите ученици се организира финансов #LIFEHACK на тема „Моите начини да се грижа едновременно за финансите си и за околната среда“. Тя е в съзвучие с глобалната тема на Световната седмица на парите: „Изгради бъдещето си. Отнасяй се умно към парите.“ Участници в националния конкурс са Йордана Пашова – 8. клас и Валерия Пашова – 12. клас. Те записаха кратки видеоклипове, в които разказват за своите начини да се грижат едновременно за финансите си и за околната среда. Те споделиха идеите си, които все още не прилагат на практика, но смятат да ги въведат в ежедневието си в бъдеще”, разказа Росица Борисова.
За участието си всички ученици имат сертификати, връчени им от името на организаторите в края на седмицата от директора на училището Анастасия Баракова.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular