Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБанскоСъветниците разрешиха на Община Банско да кандидатства за 35 000 лв. за осигуряване...

Съветниците разрешиха на Община Банско да кандидатства за 35 000 лв. за осигуряване на достъпна среда в дом за хора с деменция

Отпуснаха средства за лечението на 5-год. Николай Карабунаров от Сатовча, който се бори с церебрална парализа

 

Съветниците в Банско запазиха статута на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Места като средищно и защитено училище. Това дава правото на учебното заведение да се възползва от допълнително държавно субсидиране, за да бъде осигурен задължителния достъп до образование на децата в Местенски район.
Още едно проектно предложение за кандидатстване за външно финансиране бе гласувано от съветниците. Община Банско ще кандидатства по проект „Красива България“ за „Осигуряване на достъпна среда в сградата на Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора с деменция“. Общата цел на проекта е насочена към монтаж на елементи, подобряващи достъпността на възрастните хора и помагащи им да преодоляват стълби и други препятствия в границите на социалната услуга. Максималната му стойност е 35 000 лева, като общината следва да участва със съфинансиране в размер на 10 %.

”Приехме и наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение на територията на община Банско. Нормативният документ задава параметрите, в които местните инвеститори, сертифицирани в т.нар. „Клас Б“, ще имат правото да закупуват общински имоти за развитието на своя бизнес, също така ще получават индивидуално административно обслужване в съкратени срокове”, допълни кметът Георги Икономов.
Бе взето решение за одобряване на допълнителен годишен план за ползване на дървесина от горите, собственост на общината. В него са включени насажденията, засегнати от т.нар. корояди. Поради факта, че болестта по дърветата е заразна, те ще бъдат изсечени по предписание на Регионалната дирекция по горите.
Петгодишният жител на Сатовча – Николай Карабунаров, получи финансово подпомагане за лечение на диагностицирана церебрална парализа. Семейството на детето се надява да събере средства за операция в Турция, която да намали последствията от заболяването.

RELATED ARTICLES

Most Popular