Monday, May 6, 2024
HomeРегионПерникСъдът отново нареди спиране на генераторите на ТЕЦ „Перник”

Съдът отново нареди спиране на генераторите на ТЕЦ „Перник”

“Топлофикация” работи по програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух

Върховният административен съд отмени решение на Административния съд в Перник за отмяна на заповедта за спиране на част от мощностите на “Топлофикация – Перник”. Припомняме, административната мярка беше издадена на 4 септември 2019 г. от директора на РИОСВ-Перник. С нея принудително от 5 септември 2019 г. беше преустановена работата на два парогенератора на ТЕЦ „Перник”. Според върховните съдии обаче решението на първоинстанционния съд е необосновано и е постановено в нарушение на материалния закон, поради което трябва да бъде отменено. “Топлофикация-Перник” е допуснала нарушения на условията на издадените комплексно разрешително и разрешително за емисии на парникови газове, като в периода януари – юли 2019 г. е докладвала използването на гориво от биомаса – 1530 т дървесен чипс. Според съда това е основание за прилагане на принудителни административни мерки за преустановяване на нарушенията, с цел защитата на обществения интерес при опазването на околната среда и защитата на здравето на хората чрез контрол върху източниците на замърсяване и създаване на икономическа организация на дейностите по опазване на околната среда. В мотивите на ВАС се посочва, че използването на гориво от дървесна биомаса с неясно качество води до допълнителни емисии от парникови газове и до пряко постъпване в атмосферния въздух, водите и почвите на вредни за човешкото здраве вещества. Решението на ВАС е окончателно.

Същевременно изпълнителният директор Любомир Спасов съобщи, че “Топлофикация-Перник” работи по програма за подобряване качеството на атмосферния въздух. Документът е изготвен от множество експерти под егидата на общината. В програмата са заложени мерки до края на 2021 г.
Аварията на старото шламохранилище ускори старта на новия сгуроотвал. От дружеството планират новото шламохранилище “Кудин дол” да влезе в експлоатация за предстоящия отоплителен сезон.
Пернишката “Топлофикация” предвижда да замени част от основното си гориво – въглища, с биомаса, с което да намали замърсяването на въздуха. Енергетиците целят да постигнат горивен микс, който освен да осигури чисто производство, да бъде гъвкав, за да се запази приемлива цена на услугата. На площадката на дружеството са доставени три газови когенерации и ще бъдат пуснати през пролетта догодина.
Да се осигури екологичен комфорт, са необходими много усилия и е важна подкрепата на перничани, отбеляза Спасов. Топлоснабдителното дружество обсъжда нова промоция за лоялните си абонати през есента.

RELATED ARTICLES

Most Popular