Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПерникСъс 7000 капачки учителка „избродира“ уникална шевица в Батановци

Със 7000 капачки учителка „избродира“ уникална шевица в Батановци

10-метровото пано грее от читалище „Просвета“

Красиво пано, изобразяващо българска шевица, грейна върху читалището в Батановци. Паното е изработено от близо 7000 пластмасови капачки в различни цветове. Негов автор е учителката Ивина Иванова, а целият труд й е отнел около два месеца.

Народните мотиви привличат погледите отдалеч, а батановчани не могат да се нарадват на новата придобивка. Шевицата е композиция от редуващи се детайли, всеки от които има собствена символика – равновесие и хармония, любов, невинност и красота. Използваните цветове са бяло, зелено, червено, жълто и черно.

Паното е с дължина 10 метра.

„Като детски учител непрекъснато говоря с децата на темата за околната среда – за опазването й чиста, за рециклиране на отпадъците. Провеждат се често работилници с родителите, на които се изработват различни сувенири и картички от отпадъчни материали. От друга страна, в интернет е пълно с подобни идеи – различни пана и картини от капачки. Идеята ми хареса и реших да направя нещо подобно“, разказа за „Вяра“ Ивина Иванова.

Поводът е наближаващият празник на Батановци, който се чества на 17 септември. Патриотичната творба е замислена като част от украсата на втория град на територията на община Перник с население от 2300 жители.

„За материалите ми помогна г-н Ивайло Иванов от Фондация „Капачки за бъдеще“. За да не бъде ощетена тяхната кауза, преведох левовата им равностойност по сметката на фондацията. С позволението на кмета на града г-н Радослав Петров и читалищния секретар г-жа Галина Лозанова паното беше монтирано на НЧ „Просвета“. Читалището спонсорира поставянето на шевицата. Благодарна съм на всички, които ми помогнаха да осъществя този проект! Не вярвах, че ще се хареса на толкова много хора“, допълни още Ивина.

Кметът на Батановци Радослав Петров от самото начало насърчава замисъла на талантливата си съгражданка. „Разбира се, че съм доволен, щастлив и много благодарен. Ивина дойде при мен преди месец, каза ми какво прави, с какво се е заела, аз я поздравих и заедно обсъдихме къде да бъде поставено паното. Заставам зад всяка инициатива, на всеки, който макар и с малко прави така, че градът ни да бъде по-красив, а и всички това искаме – чист, европейски, подреден град. Благодаря на Ивина“, заяви Петров.

Батановци е първият град в Югозападна България, в който пано от пластмасови капачки краси обществена сграда. Подобни проекти са реализирани в общините Елин Пелин и Казанлък.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular