Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаС богата програма Дупница ще отбележи Майските празници на културата

С богата програма Дупница ще отбележи Майските празници на културата

  • Включени са концерти на Михаела Маринова, Стефан Вълдобрев, Румяна Попова…

  • Награждаването на учител на годината ще се проведе навръх 24 май

43-тото издание на Майските празници на културата в Дупница ще започне на 21 май с тържествено откриване от 19 часа на централния площад „Свобода“. Час и половина преди това в Галерия „Околийска къща“ ще бъде открита изложба на творби от керамика, дело на доц. Момчил Мирчев. Веднага след откриването в 19 часа пък ще започне и концертът на нашумялата родна звезда – поп певицата Михаела Маринова, който е очакван с голям интерес.
За следващия ден, 22 май, от 12 часа е планирана експозицията на Воин Войнов – „20 години Югозападен международен фолклорен фестивал „Мир на Балканите“. Събралата бурни овации постановка „Верига от думи“ на ОбДТ „Невена Коканова“-Дупница пък ще бъде представена пред дупнишките зрители отново на 23 май от 19 часа.
Награждаването на учител на годината в Дупница и други заслужили педагози ще се проведе точно навръх 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Събитието ще се проведе на площад „Свобода“ от 11 часа и ще бъде съпроводено с празничен концерт.


Известният музикант Стефан Вълдобрев ще зарадва дупничани с акустична вечер в двора на Общинска художествена галерия „Джамията“. След изпълненията си той ще представи и своята първа книга – „Книга на книгите“.
Както почти всяка година, с изключение на миналата, част от Майските празници в Дупница ще бъде и Югозападният международен фолклорен фестивал „Мир на Балканите“. Юбилейното 20-о издание ще бъде открито на 27 май от 18 часа на централния площад в града.
Както организаторът Воин Войнов сподели пред „Вяра“ преди месец, фестивалът през тази година се явява изключително важен, тъй като такъв не се проведе през 2020 година заради пандемията от коронавирус. Изтъкнатият хореограф беше категоричен, че ако втора поредна година „Мир на Балканите“ не се осъществи, то най-вероятно голямото мероприятие изобщо няма да го има вече. За щастие на дупничани обаче то ще бъде факт и гарантира много емоции за зрителите.

Само час и половина след това откриване на фестивала, ще започне концертът на народната певица Румяна Попова, който е насрочен за 19,30 часа.
Тържественото закриване на Майските празници и „Мир на Балканите“ ще бъде на 30 май от 18 часа.
Входът за всички събития е свободен, припомниха пред „Вяра“ от община Дупница.

Димитър ИКОНОМОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular