Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградС кулинарна изложба и веселие премина десетият Празник на брежанския кестен

С кулинарна изложба и веселие премина десетият Празник на брежанския кестен

  • Брежанските баби и техните наследници почерпиха с баници, баклави и кексове, приготвени с кестени

„Огражденска четворка“, „Щуро маке“ с Ирина Паскалева и Здравко Георгиев, ансамбъл „Веселие“, МФГ „Веселие“ веселиха стотиците гости на 10-ото издание на Празника на брежанския кестен. Хора от страната и чужбина за поредна година изпълниха площада на симитлийското село Брежани.

По традиция местните жени подредиха изложба с ястия от кестени. По този начин се показва, че във всяка гозба може да се използва кестен, каза организаторът на изложението Даниела Иванова. Брежанските баби и техните наследници почерпиха с баници, баклави и кексове, приготвени с плода, станал емблема за селото. Празникът ги кара да експериментират, местните жени търсят и създават постоянно нови рецепти, а сполучливите могат да се опитат на изложението, разказа още Даниела Иванова.

По традиция брежанецът с италиански корени Марчело Канестрели приготви вкусния плод по италианска рецепта, която е наследил от баща си. „С празника сдружение „Хора и традиции“  цели да популяризира кестените, но и да мотивира хора и институции за възстановяването на кестеновите гори, които в последните години търпят поражения от болест по кората на дърветата. Резултат от съвместната работа на сдружението и Югозападното държавно предприятие са засадените десетки декари нови гори с кестени, които ще дадат плод след десет години“, посочи Снежана Стоименова. Тя отбеляза, че кестените могат да бъдат и поминък на населението, защото търсенето на този вкусен и полезен плод е огромно. За юбилейното издание Румяна Панова, председателят на сдружение „Хора и традиции“, заедно със Снежана Стоименова подариха почетни плакети на верните приятели и организатори на това прекрасно събитие.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular