Monday, May 6, 2024
HomeАктуално от днесС литийно шествие и над 100-годишна икона на Св. Иван Рилски Дупница...

С литийно шествие и над 100-годишна икона на Св. Иван Рилски Дупница отбеляза празника си

Инж.Методи Чимев: Най-голямото богатство на града са хората

Белоградчишкият епископ Поликарп благослови региона, от който започва и свършва подвига на българския светец

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

Празникът на Дупница бе отбелязан на 19 октомври в града. Честването и тази година започна с тържествена сесия на Общинския съвет, на която по традиция бяха връчени отличията на утвърдените почетни граждани и носители на почетни значки и знаци. Като почетни граждани бяха отличени арх. Тодор Топлийски и оперният певец Диман Панчев. Почетен знак на общината получиха шампионите по борба и кикбокс Кирил Милов и Алисия Сусанина. Със същото отличие беше удостоен посмъртно и ген. Иван Томов. Призът “почетна значка” на общината беше връчен на шампиона по таекуондо Александър Джорджев, волейболиста Ивайло Дамянов, кикбоксьорите Мартин Миладинов и Сашко Николов. Отличието беше отредено посмъртно и за преподавателя по български език и литература в местната гимназия „Христо Ботев” Агница Георгиева – Спирова.

 

Традиционно празничното заседание започна с химна на България. След това кметът Методи Чимев поднесе поздравление по случай празника на града и на  свети Иван Рилски – Чудотворец, почитан като небесен закрилник на българите и на Дупница. “Посрещам с вълнение празника на нашия град, който отразява всички нас, с нашето многообразие, емоции, действия. Но, за да имаме основание да се поздравим в този ден, нашите предшественици са работели така, че Дупница да я има, да расте като град, поверен на нас – техните наследници. Сега е наш ред да съграждаме, да развиваме и подреждаме града, в който сме родени или сме избрали, за да създадем дом и семейство”, каза градоначалникът. Методи Чимев подчерта, че най-голямото богатство на Дупница са хората, които определи като трудолюбиви, гостоприемни и толерантни. Освен това посочи, че въпреки трудностите, в условията на финансова криза и на фона на водената в Европа война общината успява  да продължи своето развитие към привличане на инвеститори, ремонт и облагородяване на инфраструктурата в града и селата.

“С общи усилия и упорита работа успяхме да постигнем немалко от целите си. Година след година градът ни трайно променя своята визия, а оттам и очакванията към нас от нашите съграждани растат. Затова не трябва да мислим от днес за утре, колкото и модерно да звучи това. Нищо не може да съществува само по себе си. Градът живее с пулса, мечтите и надеждите на всеки един от нас.  Независимо от конюнктурата, независимо от тежките предизвикателства на времето, позитивизмът е желанието да вървим напред ще ни дава основание да сме горди от себе си. Изразявам признателност и уважение към всички, които с гордост се наричат дупничани. Към всички, които по различни начини помагат за утвърждаването на Дупница като красив и съвременен български град! И нека винаги помним, че съдбата на Дупница всякога трябва да ни интересува, да е близка до нашите сърца, защото съдбата на града е наша отговорност и наша съдба!”, заяви Чимев.

Обръщение към дупничани, гостите на града и представителите на местната власт направи и областният управител Александър Пандурски.

“За мен е чест и удоволствие да бъда част от днешния ви празник! Наистина чест и удоволствие, защото самият аз съм родом от Дупница, израснал съм тук, образовал съм се тук и голяма част от съзнателния си живот съм прекарал в този град. Затова чувствам този празник и като мой. Благодаря ви за поканата, за възможността да бъда сред вас и да споделим заедно празничните емоции! Дупница винаги е била град, който има пулс за растеж и развитие! Жителите на града са предприемчиви, трудолюбиви , откровени и сърдечни! Пожелавам такива да бъдете и занапред! Този град е дал на България светила във всички сфери на обществения живот, на които се възхищаваме и с които се гордеем! Аз искрено вярвам и зная, че сред младото поколение има безкрайно много талантливи деца и ученици, които също ще ни накарат да се гордеем с техните постижения!”, заяви Александър Пандурски.

Управителят на областта също отбеляза, че  живеем във времена на кризи, но трябва да имаме непоклатима вяра, че ще се справим и с тези трудности, както е било досега. „Да вярваме и да се молим на небесния закрилник свети Иван Рилски да ни закриля, благославя и води по пътя напред! Честит празник на всички дупничани и на всички онези, които носят Дупница в сърцето си, където и да се намират в България и по света! На всички Вас желая здраве, лично и семейно щастие, успехи в избраната професия и късмет в делата! Честит празник, Дупница!”, обърна се към дупничани областният управител. Александър Пандурски връчи и почетен плакет от Областна администрация – Кюстендил на кмета Методи Чимев, поздравявайки него и администрацията за добрата работа в името на развитието на общината и благоденствието на нейните жители.

По време на празника имаше и литийно шествие от храма „Св. Георги” до площад „Свобода”. Тържествена литургия за здраве и благоденствие на дупничани отслужиха Белоградчишкият епископ Поликарп, архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски и духовници от Софийската митрополия и Дупнишка духовна околия.

„Особено ми е приятно и драго, че Негово светейшество Софийският митрополит и Български партриах Неофит благослови в днешния ден, когато почитеме паметта на великия ни небесен закрилник свети Йоан Рилски Чудотворец да бада сред вас, да отслужим света архиерейска божествена литургия и водосвет и заедно да се помолим за здравето, благоденствието, духовния и социален напредък на всички вас, жителите на град Дупница!”, обърна се към присъстващите  Белоградчишкият епископ Поликарп. Владиката подчерта, че именно от нашия край започва и приключва подвигът на Йоан Рилски Чудотворец, припомни за неговия живот и благослови града. Пожеланията му бяха за здраве и просперитет на Дупница.

От храма „Св. Георги Победоносец” пък подчертаха, че специално за литийното шествие и празника е изнесена иконата на свети Иван Рилски Чудотворец, което се случва веднъж в годината. „Добре е дупничани да знаят, че за литийното шествие на 19 октомври и сега изнесохме иконата на свети Йоан Рилски. Това се прави само на този ден. Иконата е по-стара дори от черквата „Св. Георги Победоносец”, изградена през 1888 г., където е била винаги съхранявана и я пазим и до днес. Рисувана е от представител на Самоковската школа – от Димитър Зограф, и в нея има вградени мощи на свети Иван Рилски”, каза архиерейският наместник Георги Паликарски.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular