Saturday, May 11, 2024
HomeАктуално от днесС литургия и освет откриха железния храм "Св. Великомъченик Теодор Тирон" в...

С литургия и освет откриха железния храм “Св. Великомъченик Теодор Тирон” в Невестино

Със света литургия днес беше осветен новопостроеният храм “Св. Великомъченик Теодор Тирон” в с. Невестино, община Невестино. Празничната литургия беше отслужена от Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.
На събитието присъстваха десетки жители на района, които дойдоха да се помолят за здраве и благоденствие, предаде БТА.
Храм-параклисът е изграден от местните жители Благо Ваташки и съпругата му Виолетка, с подкрепата на дарители. Параклисът и камбанарията са издигнати изцяло от желязо, което прави храма уникален като строителство и архитектура.
Градежът на параклиса е започнал през 2015 година. Храмът е изграден върху осветено място – древно оброчище, на което има останки от кръст от преди 200 г.
В селото доскоро нямаше нито един православен храм. Това била и причината, която накарала инициаторът да започне градежа преди шест години. Според него така се изкупувал дълга пред предците ни, които направили оброчище на мястото.

Баташки, който е пенсионер, като шлосер работил по металния кръст, обкова на откритата част на храма и външната ограда. Той каза, че е направил всичко с душа и с желание, всеки, който дойде на мястото, да се докосне наистина до Бога.
През юли бе осветен храм “Св. Петка Българска” в селото, чието строителство продължи близо 20 години. Храмът беше достроен и довършен с отпуснатите през февруари от Министерския съвет финансови средства. Така жителите на село Невестино, които доскоро нямаха храм, вече ще имат два – основния храм в центъра на селото и новия параклис.

Снимки: Антоанета Стоянова

RELATED ARTICLES

Most Popular