Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаС оферта от 646 000 лв. „Геосервизинженеринг” на крачка от сондаж на минерална...

С оферта от 646 000 лв. „Геосервизинженеринг” на крачка от сондаж на минерална вода в Бистрица

С оферта от 646 000 лв. асеновградската фирма „Геосервизинженеринг” е на прага на получаването на обществената поръчка за сондаж на минерална вода в Бистрица, чиято прогнозна стойност, обявена от община Дупница, е 646 583 без ДДС.

„Комисия от община Дупница, назначена със заповед на кмета инж. Методи Чимев, проведе второто си заседание по обществената поръчка за сондаж на минерална вода в село Бистрица. Документи бе подала една специализирана фирма – „Геосервизинженеринг” АД, чиято документация бе проверена и бяха допуснати до втория етап – ценови оферти. Точно в 10,30 часа електронната система, с която от миналата година се провеждат процедурите, отвори ценовото предложение на кандидата. 646 000 лв. е офертата на кандидата.

Комисията ще се произнесе в срок с решението”, съобщиха от пресслужбата на общината.

Ако офертата бъде приета, фирмата има 200 календарни дни, считано от датата на подписване, да проведе необходимите дейности по сондажа”.

От общинската администрация припомнят, че след проучвания, извършвани над 2 години, бе установено наличието на минерална вода. Тя е с около 60-63 градуса температура, на 1200 метра дълбочина. Дебитът, към чието постигане се стреми общината, е между 20-25 л/сек. „Това ще надхвърля два пъти и повече общия дебит в курорта Сапарева баня. Проучванията на екипа, воден от проф. Щерев, доведоха до рязко повишаване на цените на имотите в селото, а вече има и няколко проекта в процес за изграждане къщи за гости, затворени комплекси с бунгала и басейни, къмпинги и други. В момента в селото има едва няколко къщи за гости, които са почти целогодишно заети. Развитието на балнео- и СПА туризъм е сред основните приоритети на общинското ръководство”, се казва в съобщението до медиите.

След поредната крачка в реализацията на проекта се обърнахме за коментар към кмета на Бистрица, който е един от най-големите привърженици на идеята. „Радващо е, че има развитие по проекта, защото знаем, че нещата се случват бавно, много са бюрократичните спънки. Хората тук приемат по различен начин нещата. Има песимисти, но хубавото е, че повечето са позитивно настроени. Както съм казвал, една от ползите е поскъпването на цените на имотите с почти 100%. Това е само от полза за тези, които продават имоти. Ако преди 1 кв. м беше 20 лв., сега е 40-45 лв. В последните години значително се увеличи и туристопотокът. Особено миналото лято имаше много туристи. Някои казват, че е заради пандемията. Но аз мисля, че интересът се повиши. За района се говори повече и който обича планината, ще дойде, едва ли някой ще тръгне из балкана само заради коронавируса и ограниченията. Постоянно ми звънят по телефона туристи, които искат да дойдат и да останат. Отново ще кажа, че ние имаме проблем с настаняването. Няма места. Къщите за гости, с които разполагаме, са много малко. Доста хора имат идеи да изградят. Почти на всяко заседание на Общинския съвет се приемат решения за преотреждане на терени за застрояване. Въпреки това има и страх, хората не смеят да рискуват. Особено сега, със затварянето на хотелите заради епидемията. Те трябва да вземат заеми, за да инвестират, и си задават въпросите какво следва, ще могат ли да работят, да връщат парите. Могат да се развият и ферми, имаме доста овчари. Имаме три регистрирани  пчелина. Като дойде турист, в къщата за гости да опита домашни продукти. Имаме 350-400 коня. Може да се развие конен туризъм. Ще дръпне напред и местният бизнес – една вафла да си купи туристът от магазина, пак е добре. Имаме още една хубава новина – за изграждането на панорамната площадка на Софраджик. Туризмът ни е бъдещето. Убеден съм. И като кмет за това съм се заел, за да се направи нещо за селото и децата ни да остават тук, да не бягат в чужбина. В момента хората наистина са много наплашени от новия вирус, но всичко ще отмине. Въпрос на време е”, каза Кирил Огненски.

В Бистрица има и легенда за минералната вода. „От възрастни хора съм чувал, че топлата вода започнала да извира по времето на турското робство. Бистричани се уплашили, че изворът ще привлече турците. И за да не дойдат, местните хора запълнили с вълна извора. Така водата бликнала в Сапарева баня. Не знам дали това е вярно, но старите хора го разказваха още преди години”, обясни Огненски.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular