Monday, May 6, 2024
HomeНовиниБългарияС 20% се вдигат заплатите на имамите в Главното мюфтийство 

С 20% се вдигат заплатите на имамите в Главното мюфтийство 

Имамите на у нас ще получат 20% увеличение на заплатите си вероятно от следващия месец. Така възнагражденията в Главното мюфтийство би трябвало да достигнат минималната работна заплата в страната. Това заявява в интервю за bTV радио главният секретар на мюсюлманското вероизповедание Джелал Фаик.

Става ясно, че решението за заплатите е взето още през февруари, като това ще позволи през май ръстът на заплатите да стане факт.

Припомняме, че промените в Закона за вероизповеданията предвиждаха опрощаване на дълговете на мюфтийството у нас в размер на 8 млн. лв. След общественото недоволство обаче народните представители решиха да разсрочат дълговете.

Джелал Фаик приветства решението на парламента. По думите му приходите на мюсюлманското вероизповедание от земеделски земи и вакъфски имоти са в размер на около 3 млн. лв. годишно.

Главният секретар на мюфтийството отказа да коментира изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара се е намесила в приемането на Закона за вероизповеданията. По думите му става въпрос за погрешен превод на твърденията на турския дипломат. Според Фаик Главното мюфтийство служи като превенция за навлизане на радикални елементи у нас.


Източник: actualno.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular