Friday, May 3, 2024
HomeБизнесТази седмица приключва обезопасяването на стълбовете с цел опазване на птиците в...

Тази седмица приключва обезопасяването на стълбовете с цел опазване на птиците в специално защитена зона Палакария

Предстоят изключвания на електрозахранването на 23 и 26 април за финални монтажни дейности

На 23 и 26 април приключват дейностите на ЕРМ Запад по монтиране на птицезащитни средства по електропровод „Керамичен“ 20 киловолта в община Самоков, които са планирани за пролетта. Те ще наложат изключване на електропровода през двата дни за периода от 09:00 часа до 16:00 часа, за да могат да се монтират средствата.Монтажните дейности ще се осъществят, ако метеорологичните условия позволят.

Планът на ЕРМ Запад предвижда през април в продължение на 4 дни да се изпълняват дейности по смяна на изолатори и монтиране на птицезащитни продукти по програма LIFE на Европейския съюз. Първите два дни бяха на 12 април и на 16 април. С планираните на 23 април и на 26 април приключват планираните дейности по LIFE за месеца. Програма LIFEе един от ключовите финансови инструменти на ЕС, която позволява инвестиране на средства за опазване на околната среда.

„Обезопасяването на стълбовете и монтирането на платформи, върху които щъркелите да гнездят безопасно, е от ключово значение, за да гарантираме стабилни доставки на електроенергия за клиентите и в същото време да опазим живота на птиците“, каза Мария Георгиева, ръководител сектор „Екология“ в ЕРМ Запад – компанията, която се грижи за електроразпределителната мрежа в Западна България. „Сблъсъкът на птиците с електропроводите често пъти води до прекъсвания на електрозахранването и до неудобства за потребителите, а районът на Самоков има най-голям брой щъркелови двойки в Западна България.

„Сега е периодът, в който младите птици се опитват да свият гнездо. Това се оказва нелесна задача, тъй като клонките трудно се закрепят върху стълбовете, често падат и причиняват аварии, каквато възникна в събота по ВЕЛ „Керамичен“, допълни Мария Георгиева.

„Извиняваме се на жителите за причиненото неудобство, но без изключвания на електрозахранването е невъзможно да се работи по мрежата, за да се спаси живота на птиците от попадане под напрежение и/или сблъсък с проводници. Често ни критикуват, но още по-често ни благодарят, че се грижим за тези птици, превърнали се в любими талисмани на много населени места“, каза още ръководителят на сектор „Екология“ в ЕРМ Запад.

„Нашата страна е на второ място по видово разнообразие на птици в Европа и благодарение на съвместните дейности на ЕРМ Запад и БДЗП, популацията на защитени птици като Белия щъркел, видимо нараства. Надяваме се това да се потвърди и след предстоящото осмо международно преброяване на белия щъркел, което ще се проведе в периода юни – юли 2024г.“, каза Свилен Чешмеджиев, координатор на теренните проучвания от Българското дружество за защита на птиците.

Миналата седмица двата партньора – ЕРМ Запад и БДЗП – представиха напредъка по програма LIFE на територията на Западна България и отчетоха, че в община са монтирани 88 щъркелови платформи и са обезопасени за птиците 125 стълба. До края на годината предстои да бъдат обезопасени още 55 електрически стълба на територията на общината.

RELATED ARTICLES

Most Popular