Sunday, May 5, 2024
HomeОживлениеТаланти от Сапарева баня показаха красотата на българския фолклор в Хърватска

Таланти от Сапарева баня показаха красотата на българския фолклор в Хърватска

Оркестър „103 градуса“ и трио „Германея“ поведоха дефилето на фестивала „Чудесата на Адриатика“

Таланти от Сапарева баня очароваха публиката и журито и представиха достойно региона и България на международен фестивал в Хърватска. „По покана на организаторите, които харесаха изпълненията ни по време на фестивала „Сребърна пафта“ в Кюстендил, с оркестър „103 градуса“ и Вокалната група „Германея“ от 20 до 24 септември участвахме в арт фестивала „Чудесата на Адриатика“ в гр. Пореч, Хърватия. Фестивалът няма конкурсен характер и получихме сертификат и плакет за участие, но не това е най-важното. Организаторите и публиката ни приеха много добре. Домакините ни дадоха възможността ние да поведем дефилето на участниците, сред които имаше и от Полша и Германия. След официалната програма се представихме с няколко изпълнения, с които вечерта завърши. За нас това е голямо признание. Изкачихме две стъпала нагоре по стълбицата на музикалното изкуство, тъй като това беше първото ни участие във фестивал на такова високо ниво. Знаете, че сме участвали и в други международни фестивали, но този е много по-мащабен. Той се провежда цяло лято, с участието на изпълнители от много страни. От България бяхме ние и участници от София, Етрополе и Кюстендил.Показахме богатството на българския фолклор. Показахмекрасотата на гайдата, тамбурата, гъдулката и другите инструменти, на които придадохме и по-съвременно звучене.Участвахме и в програмата на хотела, в който бяхме настанени. Там също се представихме много добре. Щастливи сме, че фестивалната вечер завърши с празнично хоро, начело със знамето на Сапарева баня. В резултат на всичко това ни поканиха на други международни фестивали – получихме покани за участие в „Магията на Венеция“ в Италия, в Закопане, Полша,и „Егейско слънце“, Турция.

Новото за нашия оркестър е това, че от тази година освен духовите инструменти, за по-съвременно звучене въведох два синтезатора. Гайдарят Митко Захаринов и гъдуларят Християн Рангелов свирят и на синтезатори. Групата напредна много благодарение на зачестилите репетиции. През цялото лято репетирахме почти всяка вечер. Целта ни е запазването на нашия бит и традиции, ние не се увличаме по чалгата. Другото, на което наблягам, е участие в престижни, а не в много на брой фестивали. Тук е мястото да благодаря на ръководството на нашата община и лично на кмета Калин Гелев за съдействието, което ни оказват. За участието в Хърватскани помогнаха с транспорта“, разказа ръководителят на оркестъра Иван Начов.

Както сме писали, Начов е ненадминат талант и музикален педагог не само в района. Владее 8 инструмента. Той е единственият в Югозападна България, който преподава на възпитаниците си тънкостите на всички инструменти – кавал, гайда, гъдулка, тромпет, саксофон, ударни, тромбон, баритон.

„Овладяването на един музикален инструмент е резултат от много труд, много старание и  много любов. Обичам, освен че уважавам музикантите в оркестъра. И се надявам да е взаимно. Музика не се прави за ден, за два. Колкото и нескромно да звучи, тепърва ще се говори за този оркестър. В Югозападна България няма друг такъв оркестър. Групата набира все по-голяма популярност, въпреки че момчетата още учат занаята. Те са запленени от музиката. Обхванати са от нейната магия. Много надеждни. Малко преди да тръгнем за Хърватска барабанистът ни Валентин Ранов например си купи пълен комплект ударни инструменти. Момчетата са канени на банкети, на сватби и имат стимул да продължат. А в музиката има не е само материален стимул. Тя предоставя и много други екстри –музиката лекува душата, доставя удоволствие“, подчерта Начов.

Както е известно, оркестър „103 градуса“ функционира към читалище „От извора“ в Сапарева баня. Формациятанавършва 8 г. В нея са Лазар Метаниев – кавал и кларинет, Благой Стоилов – тамбура и саксофон, Валентин Ранов- ударни, Митко Захаринов–гайда, Християн Рангелов– гъдулка. В певческата група са Мариана Стефанова, Росица Йоцева и Диана Градевска – възпитанички на Иван Начов от детските си години.

Следващото участие на оркестъра е събор в дупнишкото село Грамаде, по покана на пернишкия бизнесмен и хотелиер Антон Костадинов – ценител на изкуството и спонсор на „103 градуса“.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular