Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКюстендилТанцьори от Мексико, Индонезия, Турция, Сърбия и България извиха пъстро хоро на...

Танцьори от Мексико, Индонезия, Турция, Сърбия и България извиха пъстро хоро на 14-ят фолклорен фестивал “Сребърна пафта” в Кюстендил

 

С пъстро дефиле, много, танци и настроение и по вода стартира тридневният 14-ти Международен фолклорен фестивал “Сребърна пафта” в Кюстендил. Участници от Мексико, Индонезия, Турция, Сърбия и България преминаха по пешеходната алея от хотел “Велбъжд” до едноименния площад, водени от младите танцьори на ФТА “Пауталия” Кюстендил, с ръководител Валентин Кенов.

На централния площад в центъра на областния град танцьорите се хванаха на дълго международно хоро начело, на което се развяваше българският трибагреник. Изключително атрактивни бяха мексиканките, които с танците със своите дълги поли привличаха вниманието на зрителите.

Официално фестивалът бе открит от Димитрина Укалска, началник отдел “Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил, след което на сцената на Арката се изявиха домакините от ФТА “Пауталия”. Изсипалият се пореден дъжд над града, премести програмата на сцената на читалище “Братство 1869”, където фолклорната магия на танците от своите страни показаха ФТА “ФРА” от Чачак, Сърбия, ФА “Сребърна пафта”, София, ФТА “Тари Фишп”, Индонезия, ФТА от град Ялова в Турция, МФГ “Веселие” от Симитли, ФТА “Цонтемок” от Мексико и ФТА “Южняци”, Хасково.

Фестивалната програма продължава днес и в събота, от 18 до 20,30 часа, като при хубаво време тя ще е на Арката, а при лошо, в читалището.

“Целта на фестивалът е да покажем нещо ново. Кюстендилци да видят фолклорът и на други народи. Това е фестивал и никога няма да го направя с конкурсен характер”, сподели ръководителят на фестивала Валентин Кенов.

 

1 – Младите танцьори на ФТА “Пауталия” водеха дефилето

2 – Дълго международно хоро се изви на площада

3 – Атрактивните мексиканки

4 – Домакините първи се изявиха на сцената

5 – ФТА от град Ялова в Турция

6 – Сръбските танцьори от Чачак

7 – ФТА “Тари Фишп”, Индонезия

RELATED ARTICLES

Most Popular