Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаТанчо Калпаков: Дойдох в Дупница, за да изградя един боеспособен отбор

Танчо Калпаков: Дойдох в Дупница, за да изградя един боеспособен отбор

Старши треньорът на Марек е амбициран да изпълни поставената цел – влизане във Втора професионална лига

Танчо Дончев Калпаков е роден на 13 март 1975 година в Панагюрище.

Юноша е на Оборище (Панагюрище), а първият му мъжки отбор е Хебър, като дебютът му е бил в “Б” група. Освен за тези два отбора, той е играл още за Армеец (Сливен), Локомотив (Мездра), Сокол (Марково), Ботев (Враца), Белите орли (Плевен), Спартак (Пловдив), Металик (Сопот) и Шипка (Драгор).

По време на треньорската си кариера е бил треньор на ДЮШ, мъжки отбор и помощник-треньор в Оборище (Панагюрище). Притежава УЕФА „C“, УЕФА „B” и  УЕФА „A”, без УЕФА Про. С лиценза УЕФА „А“ лиценз, валиден до 31.12.2017 година, има право да бъде старши треньор във Втора професионална лига (бившата „Б” група) и помощник-треньор в Първа професионална лига (старата „А” група). Старши треньор на Хебър е от 20 декември 2016 до 2 октомври 2018 година, като води отбора в Югозападна Трета Лига. От 13 ноември 2018 г. е помощник треньор на Литекс (Ловеч).През 2019/2020 г. е старши треньор  на Оборище (Панагюрище). През 2020/2021 е помощник треньор на Янтра (Габрово). След това е помощник треньор на Литекс –(Ловеч). От 13 юни 2022 година е старши треньор на Марек (Дупница).

И ако футболистите на Марек са в активна почивка, същото не се отнася за наставника им Танчо Калпаков.

Преди старта на зимната подготовка на отбора той се съгласи да даде обширно интервю, отговаряйки изчерпателно и откровено за моментната ситуация в отбора.

-Каква бе изминалата 2022 година за теб най-вече като старши треньор на мъжкия отбор на Марек?

-Макар и с малко закъснение поех лятната подготовка на отбора в движение. Направих всичко възможно отборът да играе добър  и най-вече нападателен футбол, и смятам, че успяхме. Имаше колебания в отделни срещи, което се дължеше най-вече на отсъствието на някои основни състезатели заради контузи и  наказания, а тези, които ги заместваха, не бяха на нужното равнище. Нормално е в някои срещи да е имало спад в играта. Попречи много и сгъстеният цикъл, като все пак нашите футболисти са аматьори и играейки в различни първенства и турнири, се понатрупа умора у тях. Разчитахме на 1-2 състезатели, които изнесоха тежестта на отбора, а това не беше нормално. Това е причината да поискам от ръководството да привлечем още няколко класни състезатели отвън, за да можем да увеличим конкуренцията в отбора.

-В кои срещи беше изненадан от резултата на отбора на Марек?

-Може би на фона на играта в мача срещу Чавдар (Етрополе) като гости. Бяхме по-добрия отбор през целия мач. Играхме с човек повече в този двубой, но за жалост на терена липсваше агресията от предишните мачове, с която постигахме положителни резултати, независимо къде играем. Отборът беше преуморен. Във футбола се случват и такива неща. Надявам се в остатъка от мачове през пролетта нещата с отбора на Марек да вървят така, както аз желая, т.е.успех във всяка среща до края на първенството, ако искаме да се озовем на върха на таблицата в крайното класиране.

-Кои отбори ще бъдат основните съперници на Марек за спечелване на първото място в крайното класиране?

-От нашата група Чавдар (Етрополе), а от другата – Вихрен(Сандански). В момента във Вихрен се привличат доста добри състезатели, с натрупан опит и в професионалния футбол, финансово са обезпечени и при това положение се явяват основен конкурент на Марек за атакуване на първото място.

Снимки: МАРЕК ЗАВИНАГИ

-Как смяташ да се справиш с тази конкуренция?

-По принцип – с екипна работа. На първо време трябва да запазим здравето на футболистите, които да са отдадени на тренировъчния процес и след  това да се раздадат напълно на терена за спечелване на максимума в останалите срещи до края на първенството.

-Нещо ново около селекцията?

-Разделихме се с трима от досегашните футболисти – Иван Влахов, Кристиян Любенов и Джордж Николов. Последният ще се отдаде на работа в ДЮШ, който и досега изпълняваше това, и играеше в мъжкия отбор едновременно. Първото ново попълнение е опитният защитник Румен Сандев-бивш футболист на Малеш(Микрево), Пирин (Благоевград), Арда(Кърджали), Септември (София) и за последно в Струмска слава (Радомир). Продължаваме да търсим още футболисти, но разбира се, които да са далеч по-добри от наличните и да повдигнат класата на отбора.

-Къде ще премине зимната подготовка на отбора на Марек?

-Изцяло при местни условия. Стартът е на 9 януари след обяд на стадион „Бончук“.

-В колко контролни срещи ще участват футболистите по време на зимната подготовка?

-Засега има уточнени пет контролни срещи.

На 18 януари срещу Спартак Плевен;

На 20 януари срещу Левски ІІ София;

На 28 януари срещу Рилски спортист Самоков;

На 1 февруари срещу Пирин Разлог;

На 4 февруари срещу Септември Симитли.

Търси се противник за 11 февруари.

-Какво си пожелаваш за 2023 година?

-Надявам се всички да бъдем живи и здрави, подготвителният цикъл да мине без контузии, да изградим един отбор от досегашните и новопривлечени футболисти такъв, какъвто аз желая – с агресия на терена и спечелване на всички срещи до края, които да ни отведат на върха на таблицата – място, даващо право за влизане във Втора професионална лига. Дано да има и пълна финансова обезпеченост, като така се внесе спокойствие в отбора.

Ташко СУЛЬОТОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular