Monday, May 6, 2024
HomeРегионБобов долТЕЦ „Бобов дол” иска да монтира инсталация за сушене на въглища

ТЕЦ „Бобов дол” иска да монтира инсталация за сушене на въглища

Юлияна КОЛЧАКОВА

Инсталация за сушене на въглища искат да монтират в ТЕЦ „Бобов дол“. Инвестиционното предложение е внесено в РИОСВ- София. Дружеството иска екоинспекцията да допусне извършването на оценка за въздействието върху околната среда.

Инсталацията ще бъде разположена на производствената площадка на топлоелектрическата централа в бобовдолското Големо село. Инвестиционното  предложение включва монтаж на сушилна инсталация без горивен процес и въвеждането на иновативна технология – сушене на нискокалорични (високовлажни) въглища посредством сушилен агент – въздух, позволяващ по-ефективно оползотворяване на енергийния потенциал на горивото.. Инвестиционното намерение ще се реализира в поземлен имот с площ 31, 592 дка, собственост на ТЕЦ-а, разположен на площадката на дружеството. Инвестиционното намерение включва няколко етапа – изработване на технически проект и работна документация, монтаж и въвеждане в експлоатация на инсталацията.

Процесът на сушене на въглища с горещ въздух е устойчив и природощадящ, използващ топлопреносител – прегрята водна пара от комбинирания цикъл на централата. Поради липса на горивен процес в сушилната значително ще се намалят емисиите на вредни вещества и газове в атмосферата, става ясно от предложението. То цели подобряване на качествените показатели на използваното гориво и производствения процес. Ще се сушат горива, за чието използване дружеството има комплексно разрешително от 2019 г. Централата иска РИОСВ да допусне извършването на оценка за въздействието върху околната среда.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular