Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБлагоевградДядо Серафим освети изграждането на първи храм в село Драката

Дядо Серафим освети изграждането на първи храм в село Драката

Строежът ще завърши до следващия Великден, досега местните пътуваха до черквата в Микрево

Неврокопският митрополит Серафим освети изграждането на първия храм в село Драката, община Струмяни. Празничното събитие събра голяма част от жителите на селото, които с радост очакваха водосвета на мястото, на което ще се издига храмът им.
Радостта на хората сподели митрополит Серафим, който благослови начинанието. “През поредица от години назад във времето е обсъждан този въпрос, поставян и от наша страна и възприет с разбиране и в пълно единомислие от общинското ръководство на община Струмяни, така че да се достигне до времето, в което вече и мястото е определено, средствата са подготвени, проектът е направен и да дадем началото с първата копка днес, за да почне този храм да се изгражда за всеобща радост”, каза пред събралите се миряни митрополит Серафим. Той сподели радостта си, че събитието събира голяма част от жителите на Драката. Владиката призова всички, които желаят, да се включват в процеса на изграждането на храма, така че наистина да бъде общо дело. “Тогава ще го обичате, ще го посещавате, той ще бъде мил на вашите деца, на внуците и на техните поколения и така храмът наистина ще бъде за Божия прослава и за спасение на всички жители и сега, и в бъдеще на село Драката”, допълни митрополит Серафим.
Село Драката е с около 180 жители. Въпреки малобройното население то е сред населените места, които не се обезлюдяват, дори напротив, близо една пета са деца, каза за БТА кметският наместник Йордан Николов. Основният поминък на местните жители е земеделие, в района има много оранжерии, което е причина хората да не искат да напуснат родното си място, а Драката да е изпълнено с детски глъч село, допълни Николов.
Единственото, което е липсвало на хората тук, това е храм, в който да се молят. За всеки празник жителите на Драката са ходили в съседното голямо село Микрево, разказа местната жителка Дарина Пискова. “Искахме да си имаме нещо за нас и да се гордеем с него”, допълни тя. “Емоцията е много голяма, защото от много време искаме да направим храм. С желание и с подкрепата на общината започваме строежа”, разказа Кирил Писков.
Храмът ще се нарича “Възкресение Христово”, а според кметския наместник строежът ще завърши до следващия Великден. Църквата ще е около 75 квадратни метра и ще бъде изградена в непосредствена близост до кметството. Средствата за изграждане на храма са осигурени от община Струмяни и от местния общински съвет, както и от дарители. След освещаване на мястото, на което ще бъде изградена църквата, митрополит Серафим, кметът на Струмяни Емил Илиев и кметският наместник на село Драката Йордан Николов направиха символична “първа копка”. Предстои да се положи и основният камък на църквата, който ще посочва “важни за историята на едно свято място сведения, които ще останат за вечни времена, съхранени в основата на храма”, каза митрополит Серафим.

RELATED ARTICLES

Most Popular