Monday, May 6, 2024
HomeРегионПерникУдължават вечерния час за учениците в Пернишко

Удължават вечерния час за учениците в Пернишко

В областта редуват присъствено с онлайн обучение

Продължава въведеният ограничителен вечерен час до 20,00 ч. на учениците от всички класове в Пернишка област, съобщи Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Придвижването след този час ще се извършва само в присъствието на родител или придружител.
Със заповед на директора на РЗИ д-р Александър Златанов първоначално бе наложен вечерен час до 6 февруари. Мярката бе предприета, за да се избегне струпването на ученици по време на ваканцията.
Във връзка с динамиката в епидемичната обстановка в област Перник обаче РЗИ въвежда допълнителни противоепидемични мерки, считано от 7 до 21 февруари. Сред тях, освен удължаване на срока на действие на вечерния час, е и начинът на обучение на учениците.
Учебният процес за учениците от първи до четвърти клас ще бъде присъствен. Учениците от 7-и, 8-и, 10-и и 12-и клас ще учат присъствено за периода от 7 до 11 февруари включително.
Учениците от 5-и, 6-и, 9-и и 11-и клас да бъдат в училище от 14 до 18 февруари включително.
В училищата, в които паралелките са единствени за даден клас, ще се учи присъствено.
Екипи от представители на РЗИ, Регионалното управление на образованието (РУО) и община Перник ще контролират спазването на вечерния час. Ще се засилят и проверките на местата, потенциални за струпване на хора, в кина, театри, фитнес зали, заведения, кафенета, вериги магазини и др., за задължително изискване на зелен сертификат, носене на маска, спазване на дистанция от 1,5 метра, осигуряване на пропускателен режим.
Временните противоепидемични мерки подлежат на промяна в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на региона, уточнява РЗИ.
От строя страна от Регионалния инспекторат на образованието съобщиха, че учениците от първи до четвърти клас в Пернишка област се връщат в понеделник в класните стаи. Присъствено заедно с тях ще учат и седмокласници, осмокласници, десетокласници и дванадесетокласници.
По-големите ученици ще редуват ежеседмично присъствено с онлайн обучение. Затова в електронна среда ще започне вторият срок за пети, шести, девети и единадесети клас. За децата от началния етап на образование няма да се прилага ротационният принцип на обучение, посочиха от РУО.
Около 11 000 ученици се обучават в училищата в Пернишка област.

RELATED ARTICLES

Most Popular