Monday, May 6, 2024
HomeНовиниСвятТече последната фаза от изтеглянето на САЩ от Афганистан

Тече последната фаза от изтеглянето на САЩ от Афганистан

Два дни преди крайния срок за изтегляне на американските военни напрежението в Афганистан продължава да расте.

Съединените щати предупредиха за вероятност от нова атака, а Джо Байдън обеща още удари срещу „Ислямска държава” в Афганистан в отговор на нападението край летището в Кабул.

Държавният департамент на Съединените щати призова американските граждани да напуснат незабавно района на летището в Кабул, позовавайки се на конкретна и достоверна информация.

„Заплахите все още са много реални. Те са много динамични и ние ги наблюдаваме буквално в реално време”, обясни говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Междувременно Съединените щати започнаха финалната  фаза от евакуацията и вече тече изтегляне на военния персонал.

Великобритания обяви, че последният й самолет с военнослужещи е напуснал Кабул. Тълпите на изходите на летището са силно намалели след предупрежденията за вероятна нова терористична атака.

„Това, което Америка направи, предизвика много проблеми и ето че сега пътят е затворен. Хората срещат много затруднения и Америка трябваше да направи нещо, за да улесни хората. Всички хора, с паспорти и без документи, идват тук и това създава трудности”, смята жителят на Кабул Алаудин.

Талибаните очакват много скоро да поемат контрола над летището в Кабул. Говорителят на движението заяви, че целият състав на новото афганистанско правителство ще бъде обявен в рамките на една седмица./НОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular